Компютърният пазар започва да се съживява

Мобилните процесори доминират на РС пазара с дял от над 70%
(снимка: Intel)

След проблемите в последно време, компютърният пазар изглежда започва да се съживява. Според данни на анализаторите от Jon Peddie Research, доставките на процесори през четвъртото тримесечие на 2023 г. са нараснали на годишна база с впечатляващите 22%.

Общо 66 милиона процесора са доставени в периода октомври-декември, което е със 7% повече от предходното тримесечие. Процесорите за лаптопи продължават да увеличават своя дял: сега те заемат 70% от всички доставки на потребителски процесори, докато делът на процесорите за настолни компютри намалява до 30%.

Доставките на iGPU, тоест процесори с интегрирано графично ядро, са се увеличили с 18% до 60 милиона единици през четвъртото тримесечие на 2023 г. Анализаторите очакват, че през следващите пет години 98% от всички потребителски компютри ще бъдат оборудвани с iGPU.

Пазарът на iGPU очаквано е доминиран от Intel, която има дял от 84% през чегвъртото тримесечие. Година по-рано делът на компанията в този сегмент от пазара беше 87%, а в предходното трето тримесечие на 2023-та Intel контролираше 81%.

Коментар