Лондонски съд се опитва да разкрие създателя на биткойн

Ще бъде ли разкрита истинската самоличност на създателя на биткойн?
(снимка: CC0 Public Domain)

Върховният съд на Лондон започна производство по отношение на авторските права върху криптовалутата биткойн. Така отново възкръсва надеждата за разкриване на интригуваща тайна – кой е създал биткойн? Австралиецът Крейг Райт се определя като създател на биткойн от 2016 г., но опонентите му в съда казват, че това е лъжа.

Организацията Crypto Open Patent Alliance (COPA) иска от съда да постанови, че австралиецът Крейг Райт не е Сатоши Накамото, мистериозният създател на биткойн. Изслушванията започнаха на 5 февруари 2024 г. и ще продължат пет седмици, предаде Ройтерс.

Райт твърди, че е автор на бялата книга от 2008 г. – основополагащ текст за биткойн и други криптовалути, публикувана от името на Сатоши Накамото – и че именно той притежава авторските права върху бялата книга и интелектуалната собственост върху блокчейна биткойн.

Това твърдение е „явна лъжа”, казаха адвокатите, представляващи групата COPA, която включва разплащателната фирма Block (SQ.N) на основателя на Twitter – Джак Дорси. Според версията на COPA, Райт никога не е предоставял никакви истински доказателства. Организацията го обвинява в многократно фалшифициране на документи в подкрепа на твърдението му за собственост върху биткойн.

Адвокатът на COPA Джонатан Хау казва, че твърдението на Райт е „сложна, явна лъжа”, подкрепена от „фалшификати в индустриален мащаб”, създадени с използване на ChatGPT.

„Има елементи от поведението на д-р Райт, които са равносилни на фарс”, каза Хау. „ Въз основа на нечестното си твърдение, че е Сатоши, той е направил искове за стотици милиарди долари, включително срещу много хора”.

Въпреки това, адвокатът на Райт, Антъни Грабинър, твърди, че е представил ясни доказателства за авторството на Райт в „бялата книга и създаването на биткойн”. Според него, никой друг не е твърдял публично, че е Сатоши: „Ако д-р Райт не беше Сатоши, човек би очаквал истинският Сатоши да излезе, за да опровергае това твърдение”.

Този случай трябва да бъде кулминацията на многогодишни спекулации за истинската самоличност на Сатоши, отбелязва  Ройтерс. Един от първите опити за разсекретяването му беше направен в началото на 2014 г., когато експерти от Newsweek съобщиха, че биткойнът е създаден от някой си Дориан Прентис Сатоши Накамото, но по-късно той заяви, че не е замесен в създаването на биткойн.

Крейг Райт, от своя страна, твърди от началото на 2016 година, че биткойн е единствено негово творение. През 2018 г. Райт беше обвинен от брата на покойния Дейвид Клейман, който според семейството му е работил върху биткойн заедно с Райт. В иска се посочва, че Райт не само е взел всички лаври за себе си, но и е отнел общата им компания W&K от Клейман.

Коментар