Honor Magic6 Lite „вдига летвата” високо

Honor Magic6 Lite налага нови изисквания към всички конкурентни брандове
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

В света на смартфоните годината започва с нова изгряваща звезда: Honor Magic6 Lite. Моделът обещава да промени съществено досегашните ни разбирания за мобилните устройства, като засилва взискателността на потребителите.

Границата между „големите” и „малките” марки при смартфоните все повече се размива. Нови, млади и дръзки брандове постоянно предизвикват утвърдените гиганти и „вдигат летвата” откъм функционалност, а следователно и като потребителски очаквания. Honor Magic6 Lite налива масло в този огън. Той е атрактивен модел с мощна батерия, прекрасен дисплей, секси дизайн, читава камера и безупречна обща производителност – комбинация, която налага нови изисквания към всички конкурентни брандове.

В сравнение с предшественика си Magic5 Lite, новият 5G модел има не само подобен дизайн, но и много подобрения отвътре. Сега той включва по-бърз процесор Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 и нова 108MP основна камера. Подобрени са също RAM паметта и съхранението – новият смартфон се предлага с 8 GB оперативна памет и 256 GB място за съхранение.

Батерия за три дена

  • капацитет 5300 mAh
  • до 35 W бързо зареждане

Magic6 Lite разполага с голяма батерия с капацитет 5300 mAh и очаквано това води до повишена издръжливост. Honor казва, че може да осигури повече от два дни употреба на смартфона с едно зареждане – и при нормално използване това твърдение е вярно. Еднодневното боравене с телефона обикновено изчерпва батерията до около половината, дори при тежко натоварване, поради навигацията с Google Maps.

Magic6 Lite се зарежда при максимум 35 W, а в кутията няма включен адаптер за стена, а само USB-A към USB-C кабел. Така поднесен, той може най-лесно да се зарежда от компютър или друга подобна техника, например докато сме на работа. За пълно зареждане на батерията с необходими около час и половина, тоест ще сме готови още преди обедната почивка.

Дисплей

  • 6,78-инчов AMOLED дисплей с извити ръбове
  • 120Hz адаптивна честота на опресняване, FHD+ резолюция
  • 1920Hz PWM затъмняване, 1200 нита пикова яркост

Дисплеят е другият голям коз на Honor Magic6 Lite. Компанията инвестира много време и ресурси през последните години, за да предложи екрани, които са възможно най-безвредни за зрението. Това само по себе си е достатъчен аргумент човек да се насочи към Magic6 Lite, ако избира устройство в неговия ценови диапазон.

Екранът изглежда маслено гладък, благодарение на адаптивната честота на опресняване, която може автоматично да превключва между 60 и 120Hz. Сензорна система предлага 1920Hz PWM затъмняване – нещо, което обикновено е запазено за мобилни дисплеи от висок клас. По същество това намалява трептенето на екрана, особено при ниски нива на яркост, с цел предотвратяване на умората на очите.

Освен това Magic6 Lite предлага изобилие от опции за персонализиране, така че е лесно да настроим предаването на цветовете според собствените предпочитания. Има две предварително зададени опции, Normal и Vivid, но можем и сами да „затоплим” или да „охладим” цветната температура на екрана.

Дизайнерският подход при боравенето с дисплея е забележителен. Има доста ясно изразена извивка от лявата и дясната страна на дисплея – в посока към външните ръбове. Как ще я почувства човек в ръката си доста зависи от личните вкусове. Безспорно е елегантно решение, което създава усещане за лекота и ефирност, тъй като досегът на ръката е само с тънката рамка. Жестовата навигация също е много по-естествена с тези извити ръбове.

Моделът има вграден в дисплея четец на пръстови отпечатъци, който е доста бърз и надежден. Е, предлага и отключване с лице, така че този четец не винаги е необходим.


Дизайн

  • красиви цветове
  • извити страни отпред и отзад
  • IP53 устойчивост на прах и вода
  • голям кръгъл ореол на камерата

Първото нещо, което прави впечатление при хващането на Magic6 Lite, е колко изискан изглежда. Тук трябва да споменем, че има три възможни цвята – черен, оранжев и зелен. Но никой производител днес не харесва тези прости определения, затова в търговската мрежа ще срещнем „среднощно черно”, „смарагдово зелено” и „изгревно оранжево”.

Холографският блясък на задния панел е приятен на вид и е подчертан от металната рамка около „ореола” на камерата. Така устройството придобива луксозен външен вид. Задният панел е кадифен на допир, а извитите страни правят телефона да се усеща изключително тънък в ръката.

Това може да има и своята слаба страна: като че ли подобен дизайн прави телефона малко хлъзгав, така че или захватът на ръката трябва да е по-здрав, или можем да използваме ореола около камерата като „стопер”, за да не изпуснем устройството.

Като става дума за ореола, това е идеално кръглата „подложка”, в която са съсредоточени камерите на Magic6 Lite. Тя е изпъкнала, но не много, и визуално прилича на рамка на часовник, прилепен към телефона.

Като оставим красотата настрана, има скрити, но важни елементи в дизайна. Honor казва, че този телефон е имунизиран срещу изпускане от 1,5 метра под всякакви ъгли. Моделът има 5-звезден рейтинг за устойчивост на падане от SGS. Особено внимание е обърнато на здравината на дисплея – традиционно „слабо място” при смартфоните; този обаче е толкова здрав, че спокойно можем да ковем пирони с него като с чук – проверено!

Magic6 Lite има и рейтинг IP53 за устойчивост на прах и вода. Това не означава, че телефонът е напълно водонепроницаем, но е достатъчно, че случайно разливане на чаша или попадане под дъжд не създава проблеми.


Снимане

  • 108MP основна камера
  • 5MP ултраширока и 2MP макро-камера
  • 16MP селфи камера
  • 4К видео

Що се отнася до фотографията, Magic6 Lite таи две стабилни камери: 108MP основна камера и 16MP селфи камера. Другите два обектива, широкоъгълен и макро, имат ниска разделителна способност, но помощта им е добре дошла.

Ако се придържаме към двата сензора с по-висока разделителна способност, Magic6 Lite е в състояние да заснеме прилични снимки, особено на дневна светлина. „Прилични”, защото все още настояваме, че телефоните трудно могат да съперничат на класическия фотоапарат, но все пак ще можем спокойно да показваме на приятели снимките, направени с Magic6 Lite. Изображенията изглеждат остри, с реалистично предаване на цветовете и голям динамичен диапазон.

Въпреки огромния брой мегапиксели, през повечето време се снимат 12MP снимки. В това няма нищо необичайно; и „големите” брандове работят по същия начин. Ако искаме да заснемем 108MP изображение, ще трябва да се гмурнем в менюто и да намерим режима с висока разделителна способност. Това, разбира се, означава много по-големи размери на файловете! Но все пак не е режим за снимане всеки ден.

С 16MP селфи камерата получените изображения изглеждат добре. Отново най-добрите резултати се постигат на дневна светлина.

Видеозаписите няма да ни очароват с професионално качество, но вършат работа. Устройството може да снима до 4K видео. Критиците намират за слабост недостатъчната оптична стабилизация, но това е проблем в конкретни ситуации – например, ако снимаме, докато вървим по тротоари (и те са разнебитени като повечето у нас). Същото важи и за селфи камерата, която достига максимум при 1080p@30fps и изглежда малко като „тресяща се бъркотия”, ако се опитате да ходите, докато снимате видео.

Производителност

  • Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1
  • 8GB RAM (+8GB виртуална RAM), 256GB постоянна памет
  • единичен високоговорител

Magic6 Lite работи с чипсет Snapdragon 6 Gen 1 на Qualcomm, което е добър тласък напред в сравнение със Snapdragon 695, използван както в Magic 5 Lite, така и в Magic 4 Lite.

Смартфонът се продава само в една конфигурация и тя включва 256 GB място за съхранение и задоволителните 8 GB RAM. Става още по-добре, когато осъзнаем, че можем на практика да удвоим RAM капацитета за сметка на мястото за съхранение, като използваме функцията RAM Turbo на Honor.

При типична ежедневна употреба ще ви бъде трудно да различите този телефон от флагман от най-високо ниво. Приложенията винаги се отварят бързо, анимациите не накъсват, телефонът може да изпълнява няколко задачи с лекота. Има известни ограничения, главно при графичната обработка. Това касае най-вече някои игри.

Налице е един високоговорител в долната част на телефона, до USB-C порта. Както и при други телефони, оттук не може да очакваме звук, който да е „с висока резолюция” и да е приятен за продължително гледане на видео, за дълъг разговор или игра. Но надали някой би и очаквал такова нещо. По-адекватно е да използваме слушалки или Bluetooth високоговорител при по-продължително забавления.

Софтуер

  • MagicOS 7.2, базирана на Android 13
  • предварително инсталирани непоискани приложения
  • обещани 2 поколения актуализации и 3 корекции за сигурност

Honor Magic6 Lite се доставя с обвивка MagicOS 7.2, базирана на Android 13, и с достъп до услугите на Google. Малко разочароващо е да видим, че тук не сме с най-новата версия на Android, когато повечето конкуренти вече са преминали към Android 14.

Honor обещава две генерационни актуализации заедно с три години пачове за сигурност. Явно една от актуализациите ще бъде Android 14.

Що се касае до MagicOS – ако сте използвали скорошен телефон Honor, няма да ви очакват много изненади, но ако не сте запознати с него, може да отнеме известно време да свикнете.

Чекмеджето с приложения е деактивирано по подразбиране, така че всичките приложения ще се показват на началния екран. Е, няколко цъквания из менюто с настройки могат да го пратят към по-познато Android изживяване. Като цяло, MagicOS е много персонализирана и има голям шанс да промените и настроите всичко, което не изглежда или не реагира по начина, по който предпочитате.

Телефонът идва с предварително инсталирани приложения, които може и да не са желани. При първото зареждане грейва папка с препоръчани приложения и няколко предварително инсталирани приложения като Netflix, Booking.com и TikTok, които може и да не държите да имате. За щастие всички те са лесни за премахване и човек може да си „почисти” всичко само за няколко минути.

Наличност и цена

Новият Honor Magic6 Lite е широко достъпен в търговската мрежа у нас. Смартфонът се предлага на цена около 700 лв. с включен ДДС за единствената възможна конфигурация с 8 GB RAM и 256 GB постоянна памет. Гаранцията на модела е 24 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Honor Magic6 Lite „вдига летвата” високо”

добавете коментар...

  1. Ерм

    Нищо особено. Xiaomi 13t 256/8gb има по добри камери,ip68 сертификат,доста по-бърз процесор,по добър дисплей и 67W зарядно на цена 778лв. Четири години ъпдейти на Андроид и 5 години ъпдейти за сигурност.

Коментар