Microsoft ще разреши премахване на Edge

Потребителите на Windows не приеха присърце вградения в системата браузър Edge
(снимка: CC0 Public Domain)

Браузърът Edge е тясно интегриран в операционната система Windows и към момента може да се деинсталира само с помощта на софтуер на трети страни. Но Microsoft не одобрява това, уверявайки, че деинсталирането на Edge може да навреди на операционната система. Сега изглежда, че компанията иска да предостави такава възможност на потребителите на Windows 10 и 11, но само в ЕС.

Опцията за деинсталиране на Edge от Windows 11 не е налична, откакто се появи първата стабилна компилация на системата през октомври 2021 г. В Windows 10 първоначално беше възможно да се премахне Edge, но в най-новите версии на тази платформа Microsoft не насърчава подобна свобода.

Актуализации за двете системи, които най-накрая ще позволят премахване на Edge, ще освободят 400 MB дисково пространство (приблизително толкова заема Edge след изтриване на временните файлове и дистрибуциите на нови версии), ще бъдат пуснати след по-малко от месец, съобщи тематичният портал Windows Latest. Актуализациите са планирани за 6 март 2024 г. за Windows 11 23H2 и Windows 10 22H2.

Защо това е толкова важно

Edge не е популярен сред потребителите, въпреки усилията на Microsoft. Наличието му в системата най-често води до постепенно намаляване на пространството на системния диск, тъй като Edge изтегля актуализации във фонов режим и не винаги изтрива дистрибуциите и папката с файлове от по-ранна версия.

Освен това компонентите на Edge в някои случаи присъстват постоянно в RAM паметта, въпреки че тези десетки и стотици мегабайти могат да бъдат разпределени между други програми. Освен това браузърът на Microsoft е „небрежен” към личните данни на потребителите.

Edge може да копира потребителска информация, включително пароли, от Chrome във фонов режим и без да пита. А когато функцията за разширена проверка на правописа е активирана, тя проследява абсолютно всичко, което потребителят въвежда на клавиатурата, и изпраща събраната информация на Microsoft.

Подарък за избрани

Стандартната опция за премахване на Edge ще се появи само на компютри на потребители в страни, които са част от Европейското икономическо пространство (ЕИП), т.е. в почти всички европейски страни. Потребителите на Windows 10 и Windows 11, живеещи извън Европа, ще бъдат лишени от тази възможност.

Такава внезапна селективност на Microsoft е свързана единствено с изискванията на европейските власти, разписани в Закона за цифровите пазари (DMA), който е в сила в ЕИП. Между другото, именно поради новите европейски закони, iPhone има модерен USB-C интерфейс за зареждане вместо древния Lightning и скоро в iOS ще бъде добавена поддръжка на магазини за приложения на трети страни, както е в Android.

Жителите на други региони на света ще имат избор от три опции. Първата е да се примирят с наличието на браузър от Microsoft на компютъра си, втората е да премахнат Edge с помощта на софтуер на трети страни, а третата опция е да променят системния си регион на ЕИП след 6 март 2024 г., да рестартират компютъра и да получат бутона „Деинсталиране” до Microsoft Edge в списъка с инсталирани програми.

Какво казва статистиката

Microsoft отдавна спечели титлата разработчик на най-популярната ОС в света. Windows във всичките си модификации заема 72,99% от глобалния компютърен пазар срещу 16,13% за Apple macOS и 3,77% за Linux – според статистика на StatCounter за януари 2024 г. Но в сегмента на браузърите Microsoft никога не успя да постигне подобни резултати – нито прословутият и бавен Internet Explorer, нито Edge, който го замени, докоснаха сърцата на хората.

Edge, който скоро ще навърши девет години, заема само 5,35% от пазара в света срещу 64,38% за Chrome. Хората се интересуват от него в по-голямата си част само като средство за изтегляне на друг браузър след преинсталиране на системата или случайно изтриване.

На Edge не помагат нито фактът, че е вграден в най-популярната операционна система в света, нито усилията на Microsoft да го рекламира. Windows редовно показва реклами от Edge на потребителите и им пречи да изберат Chrome, Firefox и т.н. като браузър по подразбиране. Преминаване към енджина на Chrome през април 2019 г. (преди това Edge работеше на собствен енджин EdgeHTML) също не помогна.

Забраната за премахване на Edge от Windows може да се счита за последната граница за Microsoft – след 6 март 2024 г. неговият дял от световния пазар на браузъри може да намалее значително, тъй като не всички потребители се нуждаят от втори и неизползван браузър, който заема място за съхранение и нарушава поверителността.

Коментари по темата: „Microsoft ще разреши премахване на Edge”

добавете коментар...

  1. Голям праз

    Ползвам само Edge. Нямам абсолютно никакви забележки и изобщо не мога да се съглася, че е бавен. Имам бърз компютър, имам достатъчно място и съм си сложил и FF, и Chrome. От трите браузъра Edge е най-бърз. Сега знам, че ще предизвикам истеричен смях в “разбирачите”, но те са част от секта, която мрази всичко друго, освен Chrome. И аз не понасях първия Edge – оня с грозната дюс синя икона. Но актуалният е съвсем друго нещо. Изобщо не ме интересува, че някой няма да е съгласен 🙂 А статията е определено антиреклама. И това се вижда отдалеч.

  2. Фофу

    Боже, колко мили, наранени, изтерзани душици ще ликуват сега

Коментар