Уеб-софтуер ще оценява компетенциите на кадрите

Българската стопанска камара започна разработване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони.

Целта на проекта е повишаване на адаптивността и ефективността и балансиране на търсенето и предлагането на пазара на труда чрез изграждане на единна система за оценяване на компетенциите на работната сила на браншово и регионално ниво.

Проектът е на стойност 8 902 959 лева и е финансиран по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (мярка BG052PO001 – 2.1.06 – “Повишаване гъвкавостта и ефективността на пазара на труда чрез активни действия на социалните партньори”), съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие.

Партньори в проекта са Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда “Подкрепа”. Проектът се изпълнява в периода ноември 2009 – декември 2013 г.

Около 1500 работодатели и служители на отделите по човешки ресурси ще бъдат обхванати в проекта. Освен тях той ще покрие и около 2500 работници и служители. Непряко начинанието засяга и всички потенциални и фактически потребители на ИС за оценяване на компетенциите на работната сила.

Досега в България не са дефинирани компетенциите на работната сила – това е тъжен факт в една развиваща се икономика, коментира председателят на БСК Божидар Данев. Ако искаме икономиката ни да расте и да изплуваме от кризата, квалификацията на работната сила трябва да е ясна и да се развива. Предизвикателството пред създателите на системата е да прогнозират кои ще са ключовите професии на утрешния ден.

Това, което ще създадем с настоящия проект, е отворена уеб-базирана система, която може да се ползва от всички интернет потребители за оценка на компетенциите“, добави Данев. По думите му, всеки обикновен гражданин, без значение какво образование има, ще може да влезе в системата и да се тества дали способностите му отговарят на потребностите на дадено работно място и какви обучения трябва да направи.

За да се дефинират компентенциите за всяко ниво, БСК и партньорите й ще ползват чуждестранен опит – как се дефинират спецификите на всяко работно място, какви особености трябва да се отразят и т.н.

16 анализа на динамиката на икономиката и 60 експертни разработки ще бъдат направени в хода на разработването на системата. Предвижда се и изменение на нормативната уредба в сферата на работните ресурси. Планирани са 625 обучения за 2500 души от ключови области.

Много на брой и различни специалисти ще работят в БСК за създаването на софтуерната платформа. Нито тя като цяло, нито отделните етапи и компоненти могат да бъдат възлагани на един частен доставчик или изпълнител; всеки етап и компонент ще се развива от организация, чиято дейност отразява спецификата на компонента. Така например, за дефиниране на позициите от сферата на електротехниката ще се търси съдействие от камарата на електротехниката и т.н.

Коментар