Япония инвестира ударно за предимство в чиповете

Япония се опитва да си върне лидерството в глобалната екосистема за чипове
(снимка: Renesas Electronics)

Правителството в Япония прави всичко възможно, за да насърчи развитието на полупроводниковата индустрия и да осигури на страната доминация в сектора на чиповете. За това свидетелства и скорошна многомилиардна сделка.

Японският производител на чипове Renesas Electronics заяви, че купува регистрираната в Сидни софтуерна компания Altium в сделка на стойност 5,89 милиарда долара в брой, за да рационализира своя процес на проектиране на електроника. Властите, от своя страна, улеснят придобиването с безлихвени заеми и инфраструктурна поддръжка.

Renesas ще финансира сделката с банкови заеми и налични пари, съобщи CNBC. Придобиването ще позволи на японската компания да управлява по-добре дизайна на електроника за клиенти, тъй като основният бизнес на Altium е производството на инструменти за проектиране на печатни платки.

Япония иска да възвърне лидерството си в глобалната екосистема за производство на чипове, коментира Йеспер Кол, експертен директор в Monex Group, подчертавайки огромните резерви от неизползван капитал, които имат местните фирми.

„Корпорациите имат близо 5 трилиона долара в парични резерви/неразпределени печалби в своите баланси, съчетани с де факто финансиране с нулева лихва от правителството”, което помага за финансиране на придобивания и изграждане на цялостна екосистема за чипове, допълни Кол.

„Напълно разумно е да се прогнозира, че до 2028-2030 г. Япония ще притежава и управлява една трета от глобалната екосистема за производство на чипове, повече от два пъти от настоящия си дял”, смята експертът.

Коментари по темата: „Япония инвестира ударно за предимство в чиповете”

добавете коментар...

  1. :o)

    и по-добре…японците са разумни и прагматични
    много по-добре от е@аните кетайци, които разпалват войни и финансират такива
    ш@@ани комунисти

Коментар