Започва производството на 2-нанометрови чипове

Заводите на Samsung скоро ще започнат производство на чипове по 2-нм технология
(снимка: Samsung)

Серийното производство на чипове по 2-нанометров технологичен процес се очаква да започне в най-скоро време. Вече е направена първата поръчка и тя е към Samsung, вместо към тайванската TSMC.

Японският стартъп Preferred Networks, който разработва свои собствени чипове за изкуствен интелект, сключи сделка със Samsung: южнокорейската компания ще произвежда чипове за Preferred Networks, използвайки 2-нм технология.

Любопитна подробност около тази новина е, че според предварителните информации, поръчката трябваше да бъде възложена на тайванския производител на чипове под договор TSMC, който е най-големият и най-напреднал в света.

Защо Preferred Networks е избрала Samsung пред TSMC като свой производствен партньор не е известно. Предполага се, че Samsung може да е предложила на японците по-ниски цени.

Все още не ясно какъв ще бъде процентът на годните чипове, когато Samsung премине към 2-нанометрова технология на производство, отбелязва Gizmochina в репортаж за сделката.

Коментари по темата: „Започва производството на 2-нанометрови чипове”

добавете коментар...

  1. Умника

    А ще мога ли да запоявам с моя поялник пиновете му

  2. Правец

    Нидерландия ги разработват. Другите испълняватЪ.

  3. Баба цоцолана

    Те отия вече правят 1наномано чипове, Вие за какво ми пишете. О скоро ще почват и 0.00005 наномано, чурки.

  4. Ха-ха

    Николчо, ако не е Русия сигурно няма да можеш да скалъпиш и един пост. Само за информация, тези технологии се развиват в Ю.Корея и Тайван. Не в САЩ, както ти се ще.

  5. Никола

    2нанометра това е върхово постижение представете си дебелина на чипа 10на Минус9 или 10 милиона от милиметъра.и това нещо с транзистори памет и работи.Предполагам разработка на САЩ а за военни цели вече незнам какво имат Русия направи Байкал 30 пъти по дебели ама не работеха и голям брак .Та това си е Технология Браво Супер.

  6. Т1000

    Идва скайнет и денят на страшния съд машините ще ни унищожат

  7. ха

    То и самите холандци от ASML си правят машините не само с холандски части, а такива събирани от целия свят. Така че, кой какво прави си е много разтегливо понятие…

  8. Роко

    Ами то тайван е леярната и без холандските машини на ASML не могат нищо.А архитектурата на чиповете на 90% се прави доста по на запад.Ами чети бре кой какво прави

  9. Защопъкне

    Защото сме гъзоблизци и продажници сега ще ни лъжат и ще коментираме, вместо да сме в играта. Тайванците са 100% китайци. Дали нямат технологията отдавна я???!!!

  10. Anonymous

    Те самсунг почнаха преди 2 години да правят 3нм и още самите те не си го ползват са произвелаи 3 чипа и 2нм ли ще е така?

Коментар