Има кандидат за световен полигон на AI тестове

Светът се нуждае от тестова площадка за изкуствения интелект, за да предотврати проблеми от етичен характер (снимка: CC0 Public Domain)

Наскоро една от най-ярките фигури в изкуствения интелект – Сам Алтман, основателят на OpenAI, лансира идеята за създаване на тестова площадка в Обединените арабски емирства за формулиране на правила за използване на нови разработки в тази област. Много бързо неговото предложение получи подкрепа от местните власти.

В отговор на етичните въпроси, които генеративният AI повдига, Сам Алтман предлага изграждане на своеобразна „пясъчна кутия” в ОАЕ, опитът от която при използване на нов изкуствен интелект да се използва за формулиране на правила, когато технологията се разпространява в други страни.

Според публикация на Блумбърг, с лансирането на тази идея Сам Алтман се опитва да привлече средства от арабски инвеститори за няколко от неговите инициативи за развитие на бизнеса на OpenAI, огласени през последните месеци.

Министърът по изкуствен интелект, цифрова икономика и приложения за отдалечена работа Омар Ал Олама подчерта в интервю за Блумбърг, че ОАЕ е сериозен играч в областта на AI, за което свидетелстват и намеренията на Алтман.

Що се отнася до използването на ОАЕ като тестова площадка за разработване на регулаторни ограничения върху използването на AI, министърът каза: „Това е възможност, която аз съм заинтересован да реализирам и ние ще се стремим към нея”.

Коментирайки неотдавнашните искания на САЩ към емиратската компания G42 да намали присъствието си в Китай, Ал Олама нарече ОАЕ „много силен партньор на Съединените щати”. Според него, цялата технологична инфраструктура на ОАЕ по един или друг начин е свързана с американски компании и това няма да се промени в обозримо бъдеще.

Но сътрудничеството със Съединените щати не означава, че ОАЕ няма да могат да работят с китайски компании. Властите на тази близкоизточна страна не биха искали да се откажат от взаимодействието с един от партньорите, за да запазят благоразположението на другия.

Междувременно Омар Ал Олама обясни, че от 2021 г. ОАЕ е успяла да привлече в страната много специалисти по изкуствен интелект. Към септември миналата година в страната са работели около 120 хиляди ИТ специалисти, докато само две години по-рано броят им не надвишаваше 30 хиляди.

Коментари по темата: „Има кандидат за световен полигон на AI тестове”

добавете коментар...

  1. Ket

    Олтман и пясъчник

Коментар