Корпорациите намаляват рисковете чрез BI решения

Големи корпорации успяха да постигнат в последните години значителни икономии на време и да повишават производителността. Те намалиха бизнес рисковете и синхронизираха множеството данни, съхранявани в разнородни инфраструктури.

Всичко това стана възможно, след като служителите в компаниите получиха достъп до софтуера за “Business Intelligence” (BI), заяви Ник Уайтхед, старши директор “Бизнес развитие” BI&W – Oracle EMEA, по време на технологичния ден в столичния “Кемпински Хотел Зографски”.

BI се използва основно с цел да се прогнозират настъпващи тенденции и да се задава желана посока за бизнес действие, съобразно приближаващите промени. Доскоро повечето компании въвеждаха данни с месеци закъснение, но сега много от тях имат на разположение различни резултати и статистики почти в реално време.

С помощта на BI софтуер, мениджърите са в състояние да се прицелват много по-акуратно, както от финансова, така и от оперативна гледна точка. Това превръща BI решенията в стратегически финансови инструменти, имащи способността да извличат допълнителна полза от вече наличните ресурси (финансови инвестиции, маркетингови стратегии и човешки капитал).

Най-просто казано, BI софтуерът подпомага процеса на вземане на решения. Да вземем за пример следния случай. Вие се движите с автомобил към определена цел. Улеснявате пътуването си със съвременна навигационна система. Внезапно обаче по радиото съобщават за тежка катастрофа и образувало се задръстване по пътя пред вас. Вие можете да зададете промяна на маршрута в навигационната система и отново да намерите най-прекия и бърз път, избягващ задръстването.

Така, вземането на решение е отново ваша отговорност, но радиото и навигационната система ви помагат да направите правилния избор на маршрут. BI софтуерът извършва същата функция за бизнеса, като помага на мениджърите от всички нива да вземат най-правилните решения по пътя към набелязаните цели.

Какво е BI
Business Intelligence (BI) е процес на превръщане на данни в информация и впоследствие в знания. За целта се използва BI софтуер, който събира, анализира и дава достъп до данни, като накрая представя тези данни по прост, но полезен начин. Този тип софтуерни решения дава възможност на организациите и предприятията да проникват задълбочено в информацията, с която разполагат, и да я използват ефикасно в процеса на вземане на решения.

В миналото бизнес софтуерът беше фокусиран върху информация, често фрагментирана, на база исторически данни. Тази концепция еволюира до съвременните приложения, които са в полза на цялата организация. Днес бизнес софтуерът представя всеобхватна картина на ситуацията, оптимизира бизнес процесите на всички нива и служи дори за прогнозиране, поясни Уайтхед. Според него, Oracle e единственият доставчик, който е в състояние да предложи пълна и изчерпателна BI архитектура за цялата организация в среда на хетерогенни източници на данни.

Мащабен проект на база Oracle BI e реализиран в БНБ. Проектът централизира постъпването на данни в банката, автоматизира процеса по трансферирането им от търговските банки до БНБ и гарантира ефективен контрол върху качеството им, разказа Богдан Губерков, началник отдел “Бази данни и приложни системи” в БНБ.

Сред другите цели на проекта са автоматизиране на процесите по обработка и докладването им, както и предоставяне на надеждни средства за анализирането им.  Проектът е част от цялостната стратегия на банката за изграждане на модерна информационна структура.

По време на събитието в “Кемпински Хотел Зографски” беше изнесена и новината, че Oracle е обявен от IDC за пазарен лидер в областта на софтуера за бизнес анализи и съхранение на данни (BI&W). И в двете области Oracle заема убедително първото място по продажби за изминалата 2005 г. Компанията има 13.1% пазарен дял в областта на BI решенията и приходи от $2.2 млрд. за изминалата година.

Коментар