Lotus новини “заваляха” от Орландо

Под мотото "Lotus Knows Why, Lotus Knows How!" в Орландо, Флорида се провежда 17-тата по ред конференция "Lotusphere 2010". Гости на събитието са програмисти, администратори и ИТ професионалисти, които търсят нови начини за постигане на по-добри бизнес резултати посредством решенията за съвместна работа.

Посетители на форума са не само Lotus/WebSphere Portal клиенти и партньори, но и ИТ лидери, бизнес мениджъри, системни инженери, блогъри и анализатори – с една дума, търсачи на най-новото в "Enterprise collaboration" решенията, съобщиха от партньора на Lotus у нас – IBS България.

Lotusphere 2010 започна с грандиозна откриваща сесия, гост на която беше актьорът Уилям Шатнър.

Първата новина дойде от RIM и IBM. Те обявиха своето партньорство – IBM вече ще може да продава новите разработени приложения на RIM за Blackberry: Blackberry Client за IBM Lotus Quickr и Blackberry Client за IBM Lotus Connections. Това е доста голяма крачка напред в обслужването на мобилните клиенти, имайки предвид, че в света има около 1 800 000 Blackberry мобилни устройства, които са свързани с Domino server.

Освен това, RIM сподели опита си като клиент на социалния софтуер с водещи позиции в света – Lotus Connections. Сред другите клиенти и партньори, които разказаха какво печелят, работейки с Lotus технологиите в ежедневната работа, бяха Xerox, Panasonic (с 380 000 LotusLive потребители) и General Motors.

В първата половина от годината се очакват нова версия и ред нови функционалности в Lotus Quickr, а през втората ще излезе версия 8.5.2 на Lotus Notes и Domino. Възвръщаемостта на инвестицията при ъпгрейд на корпоративната имейл платформа към версия 8.5 на Lotus Notes и Domino e 147%, по данни от изследване на Forrester.

Демонстрацията на Lotus Sametime 8.5 впечатли гостите в Орландо с подобренията си във видео и аудио предаването по време на онлайн среща.

Lotus Traveler ще бъде наличен за притежателите на Android мобилни устройства, а iPhone потребителите ще могат да проверяват криптирани имейли, благодарение на приложението Lotus Notes Traveler Companion, налично за сваляне от Apple ApplStore.

Междувременно, IBM обяви война на Google и тяхното приложение Google Wave. Новият проект на Синия гигант се нарича Volcan. Базиран на Lotus Notes, Volcan ще съдържа всички ключови характеристики на приложение за съвместна работа и комуникация – IM, споделяне на файлове, контакти, срещи, задачи, социална мрежа и пр.

Коментар