Властите във Франция и Германия: не ползвайте IE

Правителствата на Германия и Франция препоръчаха на интернет потребителите в съответните две страни да избягват използването на Internet Explorer и да предпочетат друг браузер. Германия препоръча промяната на 16 януари, а два дена по-късно и- вчера –  Франция направи същото, съобщава блогът на фирмата за решения за сигурност Sophos.

Немското правителство посъветва компютърните потребители да не работят с Internet Explorer и да ползват алтернативен браузер вместо него, заради критичнен пробив в сигурността, докладва Sophos. Съветът е издаден от немската федерална служба за сигурност на информационните технологии (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik). Анонсът гласи, че става дума за същата уязвимост, която е била причината за атаките спрямо Google и редица други големи американски компании преди броени дни.
Според немското бюро за кибер-сигурност, съветът на Microsoft да се работи с Internet Explorer в „защитен режим“ не е достатъчен – това прави по-трудно атакуването, но не и невъзможно.
Два дена по-късно, т.е. вчера, и правителството на Франция призова потребителите да спрат да използват IE. Причината – същата уязвимост, за която германците вече алармираха. Атаката, реализирана чрез нея, е наречена от експертите по кибер-сигурност „операция Аврора“.
Френското правителство издаде нареждането чрез своя правителствен експертен център за реагиране и предотвратяване на кибер-атаки CERTA. Притеснението на центъра бе, че бизнеси и власти може да се окажат изложени на риск от атаки, подобни на тези, засегнали Google.
Подобни правителствени препоръки надали се посрещат с възторг в Редмънд (централата на Microsoft). Според Sophos обаче появата им е положителна, защото оказва натиск върху компанията да побърза с поправянето на софтуера си и елиминирането на „дупката“.
Самата Microsoft пък от своя страна реагира, като прикани потребителите да мигрират към IE8. Системата за сигурност в Internet Explorer 8 не притежава критична уязвимост, убедени са в Microsoft.

рубрика: Uncategorized

Коментар