Куриерска фирма ще вложи над 17 млн. лв. у нас

Делът на онлайн продажбите в България нараства с високи темпове, както и в региона, казва Лучиан Балтару, основател и главен изпълнителен директор на Sameday (снимка: Sameday)

Куриерската компания Sameday, която оперира най-голямата мрежа от автомати за безконтактно получаване на пратки в региона – easybox, отчете годишен ръст на доставките от 900% в страната през 2023 г., с 2,6 милиона доставени пратки, от които близо 1 милион до автомати.

Локациите със станции с автоматизирани шкафчета за доставка извън дома в България са достигнали 437, от общо над 5000 места в региона. През изминалата година компанията е инвестирала над 6,4 млн. лева у нас, а плановете са през 2024 г. те да се увеличат близо 3 пъти и да надхвърлят 17,1 млн. лева.

Според скорошно проучване, поръчано от Sameday, нагласите на потребителите в България показват, че все повече клиенти избират да получат своите пратки безконтактно от автомат, поради неговото удобство и лесна употреба, възможността за контрол върху личното време и липсата на необходимост от чакане на опашка.

„Интересът към безконтактното получаване на пратки е доказателство за променящите се нужди на крайните клиенти, които търсят все по-голяма гъвкавост при пазаруването онлайн. През следващите месеци ще продължим да надграждаме традиционната доставка такава, каквато я познавахме до скоро”, коментира Радослав Крумов, изпълнителен директор на Sameday България.

Куриерът вече успешно си партнира с близо 1500 онлайн магазина в страната, сред които са и едни от най-големите онлайн търговци на българския пазар. През първата си пълна година в България куриерът инвестира над 6,4 млн. лева.

„В България делът на онлайн продажбите нараства с високи темпове, както и в региона, а оттам и нуждата за подобряване на клиентското преживяване и улесняване на онлайн търговците. Откакто започнахме дейността си в страната през 2022 г., използваме дългогодишния си опит, натрупан в Румъния и Унгария, за да интегрираме високи технологии и оптимизации на местния пазар, които се възприемат много положително”, сподели Лучиан Балтару, основател и главен изпълнителен директор на Sameday.

Предвид нарастващото търсене на алтернативни начини за доставка, плановете на куриера са да продължи да инвестира в разрастването на мрежата от автомати като предвидените инвестиции за нейното разширяване само за 2024 г. надхвърлят 13 млн. лв.

Коментар