Intel иска да произвежда чипове за AMD

Нова бизнес единица Intel Foundry ще произвежда чипове по договор
(снимка: Intel)

Intel възнамерява да се превърне в производител на чипове по договор, подобно на тайванската TSMC – лидер на този пазар. За целта американската компания създаде нова бизнес единица Intel Foundry и нов технологичен процес Intel 14A.

До 2023 година Intel трябва да стане вторият по големина производител на чипове след TSMC. И като част от тази стратегия компанията, наред с други неща, е готова и желае да произвежда чипове за AMD, отбелязва Tom’s Hardware. Шефът на Intel Пат Гелсингър се надява на сътрудничество с всички големи играчи на пазара.

„Надяваме се, че в това ще се включат Дженсън (Nvidia), Кристиано (Qualcomm) и Съндар (Google), а днес чухте, че Сатя (Microsoft)… и дори Лиза (AMD) ще се включат в бъдеще. Искаме да бъдем производител на чипове за целия свят и ако ще ставаме толкова мащабни, не можем да правим разлика кой участва”, казва Гелсингър.

„Искам нашите производствени мощности да се използват от всички. Ние искаме да помогнем за създаването на чипове Nvidia, чипове AMD, TPU чипове за Google и чипове за Amazon”, допълва той.

Представеното вчера бизнес звено Intel Foundry, което ще отговаря за производството по договор, на практика ще функционира като отделна компания, . Това ще бъде самостоятелно юридическо лице, което в бъдеще ще публикува отделни финансови отчети.

Коментар