Създадоха оптичен диск с капацитет 200 TB

Китайска разработка обещава да възроди оптичните носители на информация
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайски учени разработиха оптичен диск с рекордно голям капацитет от 200 терабайта (TB). Постижението обещава да възроди технология за съхранение на данни, която Япония изостави преди десетилетия с пускането на четирислойни Blu-ray дискове с капацитет 128 гигабайта (GB).

Експерименталните разработки на нови оптични дискове надминаха прага на Blu-ray, но така и не напуснаха лабораториите. Обещаващите китайски оптични дискове също са на експериментален етап, но вече направиха невероятен пробив.

Публикация в сп. Nature описва оптичен диск е със същия размер като конвенционалните DVD дискове – както по дебелина, така и по диаметър. В същото време той има 100 записващи слоя от всяка страна, които са разделени един от друг с прозрачен слой с дебелина само 1 микрон.

100-слойният диск, разработен по-рано от Hitachi, имаше само 50 записващи слоя на страна, разположени на 60 микрона един от друг. Дискът, разработен от китайски учени, може да запише 1,6 петабита (200 TB) информация – почти с порядък повече от това, което могат да поемат съвременните твърди дискове. Така дори малък стек от такива дискове може да съдържа информацията на цял център за данни.

Подобно на Hitachi, китайските учени използват фемтосекунден лазер за запис, но са имали по-трудната задача да запишат данните на много по-голямо дисково пространство. Разработката е дело на екип от Шанхайския университет за наука и технологии, Пекинския университет, Шанхайския институт по оптика и фина механика и Лабораторията по фотохимия на Китайската академия на науките.

„Разработихме оптична записваща среда, базирана на фоторезистентно фолио, легирано с емисионна боя, предизвикваща агрегация, която може да бъде оптично стимулирана от фемтосекундни лазерни лъчи. Този филм има висока прозрачност и еднородност, а феноменът на емисиите, предизвикани от агрегиране, осигурява механизъм за съхранение”, се казва в резюмето на статията.

Казано по-просто, благодарение на комбинацията от молекули във филм от фоторезист, който реагира на светлина, багрилото се фиксира под въздействие на лазерни импулси.

Технологията все още не е готова за търговска употреба и трябва да бъде подобрена както по отношение на увеличаване на скоростта на запис/четене, така и по отношение на разработване на устройства за писане и четене. Китайските дискове обаче имат голям потенциал в областта на архивирането на данни: учените казват, че те могат да издържат от 50 до 100 години и консумират енергия само при писане и четене, но не и когато не работят.

Досега нито един подобен проект не е достигнал етапа на пазарни продукти. Светът обаче се нуждае от рентабилни носители за съхранение с голям капацитет, тъй като изкуственият интелект обещава да генерира поток от информация, който все още не сме срещали, а потреблението на центровете за данни вече отнема няколко процента от производството на електроенергия от националните електрически мрежи.

Коментар