Предрешен ли е изборът на SSD вместо HDD?

Освен че са по-бързи, SSD дисковете вече имат и достатъчно голям капацитет
(снимка: CC0 Public Domain)

Твърдите дискове (HDD), които доминираха преди, загубиха битката срещу полупроводниковите (SSD) устройства с интерфейс SATA и NVMe. Замяната на HDD с SSD е от полза най-вече за потребителите, тъй като променя начина на използване на компютрите.

Но твърдите дискове все още са на пазара и логично възниква въпросът: има ли смисъл да се купува HDD сега? В коментар по темата експерти от Samsung обясняват защо е по-добре да се купи SSD диск вместо HDD.

Скорост и ефективност

SATA и NVMe SSD дисковете превъзхождат по-старата HDD технология основно откъм производителност, което може да бъде илюстрирано по много прост начин. Средната скорост на четене на HDD диск е около 150 MB/s, докато скоростта на един NVMe може да достига до 7450 MB/s. Тоест модерните дискове са около 50 пъти по-бързи!

Благодарение на това, операционните системи зареждат по-бързо, приложенията зареждат почти моментално и времето за изчакване при прехвърляне или отваряне на файлове е минимално, подчертаха от Samsung.

Също така е важно да се помни, че в минималните хардуерни изисквания на новите игри от най-големите издатели се посочва, че е необходим SSD диск. Разбира се, това може да е както SATA, така и NVMe диск, но последният е по-бърз. Говорим за игри като Baldur’s Gate 3 и Starfield. По тази причина всеки компютър за игри трябва да е снабден с NVMe диск с голям капацитет.

Здравина и издръжливост

SSD революцията засегна и външните устройства, които се използват за съхраняване на важни данни. SSD дисковете са по-устойчиви на механични повреди от стандартните HDD и същевременно са по-издръжливи на удари и падане. Това означава, че рискът от загуба на данни поради физически щети е много по-малък, казват експертите.

Освен това SSD дисковете имат по-дълъг експлоатационен живот, което също влияе на надеждността им. Това се потвърждава и от гаранция от 5 години за някои устройства.

Капацитет

Първоначално най-значителното предимство на HDD дисковете беше капацитетът им. По-бързите SSD устройства се използваха за операционната система и най-важните програми. С времето обаче разликите в този аспект бяха преодолени.

Сега SSD дисковете имат капацитет, измерван в терабайти, така че лесно ще поберат всичките ви данни. Това е отговорът на производителите на постоянно нарастващото търсене на дискове с голям капацитет.

Трябва ли да преминете към SSD?

Преминаването от стандартен HDD диск към SSD е стъпка към бъдещето, казват от Samsung. Скоростта, здравината, компактният размер и енергийната ефективност са няколко от предимствата, предлагани от съвременните хранилища за данни.

Като се вземат предвид всички тези предимства, присъствието на HDD дискове на пазара в момента изглежда „направо неестествено”, коментираха от корейския производител. Потребителите, които вече са изпитали комфорта от работата с SSD диск, знаят, че в момента това е правилният избор, е заключението в анализа.

Бихме добавили, че всичко това е вярно на ниво потребителски компютри. Но в облачните и корпоративни центрове за данни огромният капацитет на твърдите дискове – над 20 TB – и по-ниската цена на гигабайт все още са техни безспорни предимства. Именно към тази ниша са насочени и усилията на производителите на HDD в момента.

Коментари по темата: „Предрешен ли е изборът на SSD вместо HDD?”

добавете коментар...

  1. мхм

    И двете е добре да ги има. Всеки вид си има плюсове и минуси които другия вид няма.

  2. jj

    Дните на хардовете са преброени.

Коментар