Първо IPO от 5 години на голяма социална мрежа

Инвеститорите на Уолстрийт очакват значимото IPO на социалната мрежа Reddit
(снимка: CC0 Public Domain)

Популярната платформа Reddit подаде заявление за първично публично предлагане, отбелязвайки първото IPO на голяма социална мрежа от пет години насам, коментират пазарните наблюдатели.

След няколко години на подготовка Reddit внесе документи в Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) за първично публично предлагане. Компанията планира да продава ценни книжа на Нюйоркската фондова борса под символа RDDT.

Това ще бъде първото IPO на голяма технологична компания тази година и първото голямо IPO на социална медия за последните пет години, откакто Pinterest стана публична през 2019 г., отбелязва CNBC в репортаж по темата.

Reddit отчете продажби от 804 милиона долара през 2023 г., което е с 20% повече от 666,7 милиона долара година по-рано. Основните приходи на компанията идват от продажби на онлайн реклама в сайта и мобилното приложение.

Социалната мрежа, основана през 2005 г., признава, че от самото си създаване търпи нетни загуби: за 2023 г. загубата е $90,8 млн., а година по-рано – $158,6 млн.

Reddit е един от най-посещаваните сайтове в Съединените щати, според анализаторите на Semrush, и упорито се опитва да създаде онлайн рекламен бизнес, сравним с възможностите на такива технологични гиганти като Meta и Alphabet.

Платформата има над 100 000 общности, 73 милиона ежедневни активни уникални потребители (DAUq) и 267 милиона седмични активни уникални потребители. Към четвъртото тримесечие на 2023 г. средният приход на потребител (ARPU) в САЩ е $5,51 спрямо $5,92 година по-рано. Глобалният ARPU е $3,42, което е спад от 2% спрямо $3,49 година по-рано.

Reddit изчислява, че до 2027 г. общият рекламен пазар, на който може да участва, с изключение на Китай и Русия, ще бъде 1,4 трилиона долара. Сега той е 1,0 трилиона долара – отново без Китай и Русия.

Компанията развива технологиите си за търсене и планира „по-пълно да реализира възможностите за рекламиране в мрежата за търсене на стойност 750 милиарда долара”, която ще бъде достигната през 2027 г., според S&P Global Market Intelligence.

За да подобри рекламния си бизнес, Reddit планира да се възползва от изкуствения интелект. Компанията се надява да създаде нови канали за приходи, като предлага инструменти и стимули за „подкрепа на непрекъснатото творчество, подобренията и търговията”.

Reddit работи върху механизми за монетизиране на лицензирането на данни – ще предоставя на т.нар. „трети страни” достъп до съдържание. Например, Google ще обучи своя AI върху публикации в Reddit. Миналата година платформата направи достъпа до API платен, като по този начин възпрепятства работата на клиентските приложения на трети страни, което предизвика протести в общността.

„През януари 2024 г. сключихме определени споразумения за лицензиране на данни с договори на обща стойност 203 милиона долара и срокове, вариращи от две до три години. За годината, приключваща на 31 декември 2024 г., очакваме приходите да бъдат най-малко 66,4 милиона долара”, казват от компанията.

Днес Reddit е неофициална платформа за обмен на физически и цифрови стоки и услуги и това също може да бъде източник на доходи за нея.

Компанията ще издаде три класа акции. Акциите от клас А ще имат един глас на акция. Акциите от клас B ще предлагат десет гласа на акция. Акциите от клас C няма да имат право на глас.

Модераторите извън Reddit ще могат да участват в IPO чрез директна продажба на акции. Очаква се, че инвеститорите на дребно ще съставляват значителна част, както е типично при първично публично предлагане, и това може да причини нестабилност в пазарната цена на акциите от клас А.

По отношение на рисковете, компанията признава, че броят на уникалните посетители може да варира: например, с появата на пандемията растежът на техния брой се забави, а с нейния край броят на потребителите намаля. Ръст се наблюдава например с началото на украинските събития и възхода на Elden Ring.

Компанията подаде първия си проект на IPO в SEC през декември 2021 г. Към 31 декември 2023 г. Reddit има 2013 служители, в сравнение с 1942 година по-рано. Компанията успя да привлече около $1,3 млрд. финансиране при оценка от $10 млрд.

През 2006 г. Reddit беше закупена от издателя Condé Nast – платформата се отдели в независимо звено от собственика на Condé Nast – Advance Magazine Publishers през 2011 г., който вече притежава 34% от правата на глас. Други забележителни акционери са Tencent и главният изпълнителен директор на OpenAI – Сам Алтман.

Коментар