ЕС забрани вноса в Русия на всякаква електроника

На практика всяко компютърно оборудване и компоненти попадат в забранителния списък на ЕС за износ в Русия (снимка: CC0 Public Domain)

Съветът на Европейския съюз одобри 13-ия пакет от санкции срещу Русия. В допълнение към новите ограничения за руски и някои чуждестранни компании, които правят бизнес с Руската федерация, новият пакет от санкции въвежда допълнителни ограничения върху доставките на редица продукти и технологии за Русия. Пълният списък включва повече от 70 позиции.

От утре, 24 февруари, Европейският съюз забранява на своите компании да доставят на Русия широка гама от полупроводникови устройства, включително диоди, транзистори, тиристори, фоточувствителни полупроводникови устройства, преобразуватели на основата на полупроводници и „други полупроводникови устройства”. Има, разбира се, изключения, главно по отношение на фоточувствителните устройства.

Ограничителните мерки включват процесори и контролери, печатни платки, компютърна памет, различни електронни интегрални схеми и техните части. Освен това последният пакет от санкции забранява доставката в Русия на машини и устройства за производство на полупроводникови пластини, електронни интегрални схеми и полупроводникови устройства, както и на химикали, използвани в производството на електроника. Също така са забранени устройства и оборудване за тестване на полупроводникови пластини или чипове.

Санкциите важат за много електронни устройства и модули. Документите се отнасят за „блокове за обработка на данни”, „блокове за съхранение на данни”, „блокове за автоматични машини за обработка на данни”, „машини за приемане, преобразуване и предаване или регенериране на глас, изображения или други данни, включително устройства за превключване и маршрутизиране”, „ друго оборудване за предаване или получаване на глас, изображения или други данни”.

Всъщност всяко компютърно оборудване и компоненти попадат под тези определения, от процесори и видео карти до твърди дискове и RAM памет. Широко разнообразие от мрежово оборудване попада в забранителния списък. Смартфоните заедно с мобилните телефони, както и техните части, също са забранени – списъците включват „телефони за клетъчни мрежи или за други безжични мрежи”.

Забранени са още осцилоскопи, инструменти за измерване на напрежение, ток, съпротивление или електрическа мощност, мултиметри, усилватели, генератори на сигнали, инструменти и оборудване, използващи оптично лъчение. Както и всякакъв вид навигационно оборудване, трансформатори и електрически преобразуватели.

В отделен раздел е забранена доставката на Руската федерация на цифрови фото- и видеокамери, оборудване за подводна и въздушна фотография, както и хирургически и криминалистични камери. Този раздел включва също оръжейни мерници, перископи, телескопи, термометри и пирометри и термостати.

Новите санкции важат и за някои електрически съоръжения. Това са постояннотокови двигатели и генератори от 750 W до 7,5 kW, трансформатори до 1 kVA, статични преобразуватели, постоянни магнити, няколко вида кондензатори, резистори, релета, оборудване за защита на електрически вериги и други устройства.

Поредният пакет от санкции на ЕС срещу Русия ще влезе в сила в деня след публикуването му в Официалния вестник на Европейския съюз, тоест на 24 февруари.

Коментари по темата: „ЕС забрани вноса в Русия на всякаква електроника”

добавете коментар...

  1. НаЗлеОтива

    Вие кучето – КГБ с санкции/салам ще плашите а?
    А как през ембаргото с десетки години срещи всички комунистки държави имаше Епъл II в България и къде ли не , как имаше клонинги и на IBM PC и как се беше развила БГ компютърната индустрия?
    Относно Китай там са си майстори в измамите даже и за милиарди -има падащи естакади и мостове и блокове с бетон по слаб от оризова бисквита буквално с ръце се рони, същото е и колите които се скапаха по аварийките в Русия с температури около нулата.
    Има само една надежда слънцето да тресне една хубава буря/изригване/мас еджекшън и да изпържи не Канада както в миналото а Русия което ще ги върне и остави в тъмните векове буквално ще спрат да продава газьола че ще го горят в лампи които не е ясно откъде ще купят или нправят.

  2. Гост

    Докато вие си лаете прозападно, китайчетата заемат освободените от европейските компании ниши. Много късогледо, чак не вярвам че го правят, но сигурно си има обяснение и то не е свързано с интересите на Европа и европейците. А пропагандата винаги е била предназначена за масите и няма общо с логиката.

  3. мхм

    кой ти каза, че китай е съюзник на орките?

  4. мхм

    трябва тотално ембарго на всичко, никакъв износ и внос към и от руската кочина, ще станат северна корея за няма и година

  5. ха

    Желязна завеса не е решение, защото Русия ще почне да реже от нея парчета, да ги претопява и да прави с тях танкове!!!

  6. Иво

    Че то европа нещо не произвежда…. 🙂

  7. перископ

    осетете се защо мислите че ги забраняват ??? Защо някои компании в америка имат активни програми за търсене на метали и то не какви ами точно определени видове

  8. Anonymous

    Китай се срива по-бързо и от СССР. След 10-15 години ще си ядат редките елементи.

  9. Гост

    В отговор Русия и Китай ще спрат доставката на редки елементи. Тогава ще питаме Европа какво ще прави?

  10. Реалист

    Крайно време е за истинска и непроницаема желязна завеса за русия,близките и по дух терористични режими и последно предупреждение за Китай….

Коментар