Хитът при смартфоните Honor се готви за борсата

Honor запази достъпа до западните компонентна база и софтуера на Google и прогресира бързо на пазара за смартфони (снимка: Honor)

Преди четири години консорциум от инвеститори се опита да спаси бизнеса със смартфони на Huawei в условията на рязко ескалиращи санкции на САЩ, в резултат на което много активи попаднаха под контрола на новосъздадената Honor. Компанията успя да запази достъпа както до западните компонентна база, така и до софтуера на Google.

Сега Honor се готви да стане публична компания и се радва на нарастваща подкрепа от властите в Шенжен, отбелязва Ройтерс. Агенцията се позовава на документация на Honor и коментари от информирани източници.

В дългосрочен план общинското правителство на Шенжен би искало да остави финансирането на бизнеса на външни инвеститори, но засега то оказва все по-голяма подкрепа на Honor, докато подготвя компанията за IPO.

Очаква се Honor да влезе на някоя от китайските борси в края на тази или началото на следващата година. Параметрите на IPO-то не се обсъждат публично, но при създаването на компанията през 2020 г. активите ѝ бяха оценени на 13,8 милиарда долара.

Представители на Honor отричат, че компанията се ползва с финансови преференции от правителството на Шенжен. Ръководството възнамерява да започне реформа на структурата на акционерния капитал през четвъртото тримесечие на тази година и да стартира IPO в подходящия момент.

Honor е една от шестте най-големи компании, базирани в Шенжен, по отношение на годишните приходи, които общо достигат 27,6 милиарда долара. Отдаденият екип от служители е готов да решава проблемите на компанията буквално денонощно.

Твърди се, че Honor ще получи също субсидии за изследвания „със задна дата”, тъй като съответните разработки вече са доказали своята ефективност и подобно разходване на бюджетни средства няма да бъде разточително.

Градските власти също са готови да помогнат на Honor да развие дистрибуторската си мрежа както в Китай, така и в чужбина, твърдят още източниците, запознати с бизнеса на компанията.

Коментар