Chrome получава AI функция за писане на текст

Изкуственият интелект навлиза уверено и в най-популярния браузър Chrome
(снимка: CC0 Public Domain)

Google внедрява изкуствения интелект Gemini AI в своя браузър Chrome, за да даде на потребителите ефективен инструмент за създаване на съдържание. Използвайки функцията AI ​​Writer, потребителите могат просто да щракнат с десния бутон върху всяко текстово поле и бързо да получат съвети и готови фрази за съставяне на текст.

Най-популярният браузър Google Chrome получи нова функция – генератор на писма с изкуствен интелект. Подобен инструмент е вграден в е-пощата Gmail, но сега Google го разширява на нивото на интернет, стъпвайки на един от най-новите езикови модели на Gemini AI.

Google обяви за първи път инструмента през януари и той все още остава в „експериментален” етап. Новата AI функция се активира от менюто с настройки на Chrome – от страницата „Експериментален AI”. Понастоящем AI Writer е достъпен само на английски за Windows, Mac и Linux.

За да използвате функцията, трябва да щракнете с десния бутон върху произволно текстово поле и да изберете „Help Me Write” от контекстното меню. Можете да използвате функцията за създаване на ново съдържание или Gemini може да пренапише съществуващ текст.

Новата AI функция „Help Me Write” в действие
(екранна снимка: Google)

Функцията е предназначена главно за писане на кратки текстове, като имейли или заявки за поддръжка, докато за съдържание с по-голям обем моделът може да не е от голяма полза за потребителите, отбелязва TechCrunch.

Важна характеристика на AI инструмента е, че взима предвид сайта, на който се намира потребителят. „Инструментът ще разбере контекста на уеб страницата, на която се намирате, и ще предложи подходящо съдържание. Например, ако пишете ревю за маратонки, Chrome ще извади ключови характеристики от продуктовата страница и ще направи текста по-ценен за потенциалните купувачи”, поясняват от Google.

Както при функцията „Help Me Write” на Gmail, дължината на резултата се променя сравнително лесно.

Текстът, съдържанието и URL адресът на страницата, на която се използва функцията, ще бъдат изпратени на Google в съответствие с неговата съществуваща политика за поверителност. Компанията уточнява, че информацията се „използва за подобряване на функцията, която включва изследване на генеративни модели и технологии за машинно обучение”, а това включва процес на човешки преглед.

Коментар