Aqara смарт решения за контрол на климата в дома 

TVOC сензорът на Aqara следи концентрацията на летливи органични съединения и инициира действия за регулирането ѝ (снимка: Aqara)

Всяко домакинство днес се стреми да постигне най-добрия баланс между удобство и енергийна ефективност. На фона на нарастващите цени на електрическата и топлинната енергия, все повече потребители търсят интелигентни технологични решения, за да си създадат желания домашен уют, като същевременно защитят бюджетите си от поскъпването на енергията. Смарт технологиите за контрол на климата в дома на Aqara – млада иновативна компания, която е представена на българския пазар от дистрибутора АСБИС – помагат на домакинствата да постигнат желания баланс.

Когато интегрирате смарт технологията на Aqara в дома си, ще получите пълен контрол върху вътрешния климат и същевременно ще оптимизирате консумацията на енергия. Системата включва централен контролен хъб и свързани компоненти, с помощта на които можете да превърнете вашето жизнено пространство в олицетворение на уют и ефективност. Два от ключовите компоненти на системата за контрол на климата в дома са TVOC сензор за качеството на въздуха и Радиаторен термостат E1.

Компактен TVOC сензор за качеството на въздуха

При стайна температура във въздуха се изпаряват летливи органични съединения (volatile organic compounds, VOC), които са вредни, канцерогенни замърсители. По-голямата част от тях идват от ежедневните домашни продукти, включително спрейове и аерозоли като освежители за въздух, почистващи препарати и пестициди. Много продукти – като лепило, нови мебели и килими, строителни материали и електронни устройства – също произвеждат VOC чрез отделяне на газове. Това може да навреди на здравето ви.

Решението на този проблем е TVOC сензорът за качество на въздуха (Aqara TVOC Air Quality Monitor), които има три вградени сензора, разработени чрез усъвършенствани електрохимични и полупроводникови технологии, за да осигурят стабилност и точност на измерванията – до 0,01 mg/m.

Aqara Camera Hub G3 разполага с вграден хъб за свързаните смарт устройства като TVOC сензора
(снимка: Aqara)

Когато сензорът открие излишна концентрация на TVOC (Total volatile organic compounds), централният хъб на Aqara издава IR команда за включване на режима на вентилация на климатика с цел намаляване на вредата от TVOC. В друг сценарий, при засичане на висока температура, вентилаторът или климатикът могат автоматично да регулират нивото на температурата, за да се избегне изпаряването на TVOC. В допълнение, изпускателният вентилатор ще се включи, когато концентрацията на TVOC стане твърде висока или в банята стане твърде влажно.

TVOC сензорът за качество на въздуха е оборудван с матричен E Ink екран, който е подобен на хартия и предпазва очите ви. Само с натискане на един бутон можете да проследявате качеството на въздуха на различни дисплеи. Дългосрочното проследяване на данни ще ви позволи да разберете кои дейности влияят на качеството на въздуха в помещенията. TVOC сензорът на Aqara е съвместим с широка гама интелигентни домашни екосистеми и гласови асистенти.

Енергоспестяващ Радиаторен термостат E1

Отоплението на вашия дом може да е по-интелигентно, по-удобно и енергоспестяващо с помощта на Радиаторния термостат Е1 на Aqara (Radiator Thermostat E1). Това смарт устройство може да получава показания за температурата от свързан сензор за температура и влажност (като Aqara Temperature and Humidity Sensor) или TVOC монитор за качество на въздуха, за да контролира по-точно температурата в цялата стая, а не само около радиатора. Термостатът поддържа конфигурируеми методи за управление и свързване на различни сензори при поискване.

Радиаторният термостат Е1 прави отоплението на дома интелигентно и енергоспестяващо
(снимка: Aqara)

Можете да управлявате термостата дистанционно и да му задавате графици за желаните периоди от време – например, различни температурни настройки за деня и нощта, с плавен преход между тях. Устройството поддържа и т.нар.Geofencing, тоест чрез настройване на геозона термостатът ще започне да загрява дома, преди да пристигнете в него. Ако имате повече от един дом, можете да настроите независими автоматизации за всеки от тях.

Важна функционалност на Е1 е поддръжката за групиране на устройства. В случай на няколко радиатора в една стая, всички те ще бъдат синхронизирани по най-ефективния начин въз основа на действителната температура в помещението. А благодарение на локалното разпознаване на лица на Aqara Camera Hub G3, стайната температура може да се регулира автоматично въз основа на предпочитанията на всеки човек.

В допълнение, термостатът автоматично разпознава отваряне на врати и прозорци, за да изключи отоплението и да пести енергия. За по-голяма точност на откриването Е1 може да бъде свързан със сензора за врати и прозорци (Aqara Door and Window Sensor). Предвидена е също функция за защита от замръзване – чрез настройване на защита при ниска температура, термостатът е в състояние да предпази тръбите от замръзване и повреда дори когато сте далеч от дома си.

Термостатът Е1 е съвместим с повечето радиаторни вентили 
(снимка: Aqara)

Не на последно място, това е лесно за инсталиране и използване устройство, с комфортен LCD дисплей, който показва състоянието и температурата. Термостатът включва адаптери за съвместимост с повечето радиаторни вентили. За инсталиране на са необходими допълнителни инструменти, просто следвайте ръководството или видеоклипа за инсталиране, за до го приведете в действие за няколко минути.

Интелигентните решения на Aqara за контрол на климата в дома са достъпни в търговската мрежа у нас от партньорите на дистрибутора АСБИС България. Radiator Thermostat E1 се предлага в Ozone.bg за около 125 лв. с ДДС, докато Aqara TVOC Air Quality Monitor струва 90 лв. Устройствата могат да се намерят и при други търговци.

Коментар