5 сензора Aqara за сигурност на умния дом 

Смарт сензорите на Aqara се грижат за безопасността на хората в интелигентния дом
(снимка: Aqara)

Интелигентният дом е взаимосвързана система от устройства, която позволява на потребителите да създават различни сценарии на задействане и използване на тези устройства за различни нужди – най-вече за удобство и сигурност. Наскоро представихме два продукта за умния дом на новия бранд Aqara, който навлиза на българския пазар в партньорство с дистрибутора АСБИС – видео-звънец и AI камера с вграден хъб. Но портфолиото на Aqara включва и много други устройства, които заедно изграждат умния дом. 

Една от основните цели на екосистемата за интелигентния дом е да гарантира безопасността на дома и неговите обитатели. За да отговори на това предизвикателство, Aqara разработи специализиран комплект от сензори, които се грижат за сигурността на дома, независимо къде се намират потребителите. Комплектът покрива всички аспекти на безопасността и гарантира, че потенциалните заплахи няма да компрометират сигурността на домакинството.

Сензор за движение P1

Актуализираната версия на вече популярния сензор за движение Aqara Motion Sensor P1 открива нарушители в дома и незабавно изпраща известия към потребителя, независимо колко далеч е той от жилището си. С подходящо конфигуриране от мобилно приложение, сензорът осигурява постоянно наблюдение, издава локални звукови и светлинни аларми, както и известия в облака в случай на засичане на движение. Може да се използва с HomeKit или други поддържани екосистеми за умния дом.

Сензорът за движение открива нарушители в дома и незабавно известява потребителя
(снимка: Aqara)

Производителят изтъква няколко предимства на сензора за движение P1:

5-годишен живот на батерията. Вградената батерия на P1 може да достигне рекорден петгодишен живот, дори в случай на изключително ниски температури или когато сензорът е настроен да реагира светкавично бързо при откриване на движение.

Регулируема чувствителност. Сензорът поддържа три режима на чувствителност (висока, средна и ниска) по отношение на разстоянието, от което ще се задейства – прецизната настройка помага за намаляване на фалшивите аларми и прави системата по-гъвкава в реакциите.

Конфигурируемо време за изчакване на откриване. Времето за изчакване на P1 може да бъде конфигурирано от 1 до 200 секунди в приложението Aqara Home, което дава много широки възможности за настройка на сензора според нуждите на потребителите.

Вграден светлинен сензор. Сензорът за светлина, вграден в P1, може да се използва за по-прецизно управление на светлините. Например, за включване на осветлението само когато е тъмно или е засечено движение.

170° зрително поле и 360° стойка. Сензорът P1 има изключително широко зрително поле: 170° при разстояние до 2 метра и 150° до 7 метра. Освен това сензорът разполага с гъвкава 360° стойка, благодарение на която може да наблюдава всяка зона.

Протокол Zigbee 3.0 и OTA актуализации. Сензорът поддържа широко приетия от индустрията безжичен протокол Zigbee 3.0 и OTA актуализации, което означава, че потребителите могат да добавят нови функционалности към P1 в бъдеще.

Сензор за вибрации 

Още един важен компонент от екосистемата за интелигентен дом е сензорът да вибрации Aqara Vibration Sensor. Както подсказва името му, това устройство засича вибрации и движение в дома. Проектирано е за монтиране на различни места – на практика навсякъде, според нуждите на потребителя. Сензорът за вибрации взаимодейства с други аксесоари, активирани в HomeKit от приложението Apple Home, за да улесни ежедневието ни.

Сензорът за вибрации може да се монтира на практика навсякъде, според нуждите
(снимка: Aqara)

Когато открие вибрация, накланяне или падане, Aqara Vibration Sensor задейства интелигентния хъб (Hub) в екосистемата на умния дом, за да издаде аларма и да изпрати известие до телефона на потребителя. В него е вграден и високопрецизен сензор за ускорение. Корпусът на устройството е изработен от анти-UV материал и цветът му не избледнява след продължителна употреба. Консумира малко енергия – батерията издържа около 2 години.

Сензор за температура и влажност 

Следене и регулиране на температурата, влажността и атмосферното налягане в реално време – това е задачата на сензора Aqara Temperature and Humidity Sensor. Когато се използва съвместно с интелигентен щепсел и овлажнител, сензорът може автоматично да регулира нивото на влажност на закрито. Автоматичното настройване на вътрешната температура и влажност на правилното ниво се извършва от контролера за климатизация.

Този сензор следи и регулира температурата, влажността и атмосферното налягане
(снимка: Aqara)

Сензорът проследява данните в реално време и изпраща предупредително известие на потребителя, ако открие необичайна среда. Може да работи с други аксесоари, активирани в HomeKit от приложението Apple Home, за да улесни още повече потребителите. Устройството използва сензор от промишлен клас Sensirion с точност на откриване на влажност от ±3% и точност на откриване на температура от ±0,3℃.

Сензор за врати и прозорци

Сигурността на умния дом изисква безкомпромисен контрол на прозорците и вратите. На тази мисия е посветен сензорът Aqara Door and Window Sensor – той открива в реално време дали прозорец или врата в дома са отворени. Може да бъде поставен навсякъде според конкретните нужди за опазване на дома.

Със сензора за врати и прозорци можете да включите режима на аларма на интелигентния хъб, когато излизате от къщата или когато спите. Ако се отвори врата или прозорец, Hub ще издаде аларма и ще изпрати известие до телефона ви.

Устройството на Aqara открива в реално време дали има отворен прозорец или врата в дома
(снимка: Aqara)

Друга практична възможност за използване на този сензор е автоматичното включване на осветлението. Когато отворите вратата вечер или нощем, сензорът за врати и прозорци ще изпрати сигнал до стенния превключвател Aqara Wall Switch за включване на осветлението. Устройството е енергийно-ефективно, а батерията издържа над 2 години при нормална употреба.

Сензор за теч на вода

И накрая, представяме сензора за теч на вода Aqara Water Leak Sensor, който предпазва имуществото в дома. Освен че открива течовете и задейства аларма, този сензор изключва автоматично водата, когато се използва съвместно с електромагнитен воден клапан.

Може да работи с други аксесоари, активирани в HomeKit от приложението Apple Home. Когато нивото на водата достигне до 0,5 мм, сензорът за теч на вода ще задейства интелигентния хъб, за да издаде аларма и да изпрати известие до телефона на потребителя.

Сензорът за вода открива течовете и задейства аларма или автоматични системи
(снимка: Aqara)

Устройството е водо- и прахоустойчиво с рейтинг IP67, което гарантира, че може да работи във влажна и прашна среда. Външната обвивка е изработена от анти-UV материал и предпазва сензора от обезцветяване при продължителна употреба. Сензорът също е енергийно-ефективен с живот на батерията над 2 години.

Наличност

Сензорите за сигурност на умния дом, както и останалите смарт устройства на Aqara са достъпни в търговската мрежа у нас от партньорите на дистрибутора АСБИС България. Можете да намерите актуалните цени тук: Aqara смарт продукти в Ozone.bg и Aqara смарт продукти в Technopolis.

Коментар