Forrester: Успокойте AI ентусиазма!

Добра идея е ИТ лидерите да обмислят и вариантите да работят с амортизирани сървъри за по-дълго време, препоръчаха анализаторите от Forrester (снимка: CC0 Public Domain)

Лицата, вземащи решения в областта на ИТ, е по-добре да ограничат ентусиазма си, когато става въпрос за изкуствен интелект (AI), заради продължаващия недостиг на полупроводници, препоръча анализаторската компания Forrester.

В свой доклад за глобалния дефицит на чипове Forrester препоръча на ИТ лидерите да смекчат своите амбиции за проекти в сферата на изкуствения разум. „Умереността изглежда като ерес в настоящата технологична среда, силно въодушевена от AI, но може да се окаже, че нямате избор“, предупреждават авторите на доклада.

AI изисква огромен изчислителен капацитет, с голям акцент върху графичните процесори (GPU). Анализаторската компания отбелязва, че облачните доставчици и големите системни доставчици се надпреварват да придобият достатъчно графични процесори, което означава, че на корпоративните купувачи на ИТ може да се наложи да почакат до година, за да получат това, от което се нуждаят.

„Доставчици на локално поддържан хардуер като Dell и Hewlett Packard Enterprise и облачни доставчици като Amazon Web Services, Google и Microsoft се борят да отговорят на нарасналото търсене. Недостигът на чипове забавя амбициозните внедрявания в центровете за данни“, се посочва в доклада.

Въпреки че доставчиците на хардуер успяват да се справят с търсенето, Forrester посочи, че границите постоянно се разширяват. За корпоративните ИТ лидери, които обмислят закупуването на хардуер, оптимизиран за изкуствен интелект, надпреварата може да доведе до неприятности, предупредиха анализаторите.

Но как ИТ лидерите могат да преодолеят кризата с чиповете, докато изграждат своите планове за внедряване на системи с изкуствен разум? Forrester препоръча да се „започва с малко“ по отношение на техническите планове. „Сегашната силициева среда утвърждава още повече тази стратегия. Ще правите грешки, когато се впускате във всяко ново пътуване. Съсредоточете се върху малките стъпки – с малък риск от грешки – които ще доведат до големи уроци, докато увеличавате мащаба по-късно“, посъветва анализаторът.

Forrester прогнозира преминаване от центрове за данни към периферни изчисления през 2024 г., с повече обработка чрез AI, но разпределена към крайните изчислителни устройства и компютри. Например, докладът посочи процесора Meteor Lake на Intel за персонални компютри, който включва схеми, насочени към обработка на AI, като пример за крайни изчисления с AI. AMD, Nvidia и различни ARM-базирани платформи също планират да се насочат към тази пазарна възможност, според анализатора. Forrester очаква тези периферни платформи да бъдат дори по-трансформиращи от облачните предложения, въпреки че двете ще съществуват едновременно.

Освен за успокояване на ентусиазма по отношение на изкуствения интелект, Forrester призова ИТ лидерите и да използват планиране на инвентара „за всеки случай“. Целта е да гарантират, че разполагат с достатъчно персонални компютри и сървъри, вместо да купуват, когато имат нужда от опресняване, като използват попълване „точно навреме“.

Анализаторската фирма препоръча на ИТ лидерите да обмислят и вариантите да работят със сървъри за по-дълго време. „Петгодишната технология обикновено се смята за остаряла. Поради това амортизационните планове често разпределят разходите за този период – и след това изпращате тази инфраструктура в пенсия“, се посочва в доклада. Но пазарните наблюдатели смятат, че много ИТ лидери вероятно ще трябва да поддържат такива „стари“ системи за малко по-дълго „на крак“.

Някои може да изберат остарелия хардуер за разширяване на вече съществуващи системи. Въпреки че старото „желязо“ няма да бъде толкова ефективно, колкото чисто новите сървъри, Forrester отбеляза, че можем да гледаме на ситуацията и по друг начин: старият хардуер вече съществува в ИТ инвентара на организацията – следователно той може да бъде полезен, докато се чака за новата техника. Анализаторът обаче препоръча на ИТ лидерите да отчетат рисковете за надеждността на по-старите технологии, ако изберат тази стратегия.

Коментар