BMW и Mercedes-Benz създадоха съвместно предприятие

BMW и Mercedes-Benz ще изградят мрежа от зарядни станции в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия одобри създаването на съвместно предприятие между автомобилните гиганти BMW и Mercedes-Benz. Комисията заключи, че предвид ограниченото си въздействие върху Европейското икономическо пространство, сделката не поражда опасения за конкуренцията.

По-рано BMW и Mercedes-Benz подписаха споразумение за сътрудничество и създаване на съвместно предприятие в Китай със съотношение на дяловете 50:50. Компанията ще управлява мрежа от станции за зареждане на електромобили на китайския пазар, за да отговори на нарастващото търсене на такива услуги от местните клиенти.

До края на 2026 г. съвместното предприятие планира да изгради най-малко 1000 ултрабързи зарядни станции и около 7000 конвенционални зарядни станции в Китай. Изграждането на първата партида станции ще започне през 2024 г. в ключови градове за нови енергийни превозни средства в Китай, а последващото строителство ще обхване и други градове и региони в страната.

Според плана, клиентите на BMW Group и Mercedes-Benz Group ще могат да се възползват от изключителни услуги като свързаност и зареждане, онлайн резервация и други функции. Освен това съвместното предприятие планира да закупува енергия от възобновяеми източници, когато условията го позволяват, за да осигури екологично зареждане на китайските си клиенти.

Коментар