Условието на Илон Мъск да продаде Tesla на Apple

Илон Мъск изглежда е поставил неизпълнимо условие за придобиване на Tesla от Apple
(снимка: Tesla)

Не е тайна, че в миналото Apple разглеждаше възможността да придобие производителя на електромобили Tesla. Двете компании не се разбраха, а наскоро стана ясно, че Apple се отказва и от проекта за собствен електромобил, което направи темата за несъстоялата се сделка с Tesla отново актуална.

Публикации на Ню Йорк Таймс и 9to5Mac разкриват интересни подробности от преговорите между Apple и Tesla, включително условие на Илон Мъск, което може да е причина за провала на сделката.

През декември 2020 г. самият Илон Мъск потвърди, че се е „свързал с Тим Кук, за да обсъдят възможността Apple да придобие Tesla” по време на „най-мрачните дни” от разработването на Model 3. Според шефа на Tesla, Кук „е отказал да се срещне” с него.

По-късно Кук казал на Мъск, че Apple може да купи Tesla. Твърди се, че Мъск се е интересувал от това предложение, но с едно условие: той да стане главен изпълнителен директор не само на Tesla, но и на цялата Apple.

В същото време Кук и Мъск отричат ​​да са водили подобни преговори, отбелязва Ню Йорк Таймс. Но според двама информирани източници, такива преговори е имало. В крайна сметка обаче Apple е решила, че създаването на собствен автомобил има повече смисъл от закупуването и интегрирането на друг бизнес.

Статията на Ню Йорк Таймс описва как Apple първоначално е планирала фирменият автомобил Apple Car да няма волан и вместо това да бъде изцяло контролиран от гласовия асистент Siri.

По-рано тази седмица стана ясно, че проектът Apple Car, известен още като Project Titan, официално е мъртъв след повече от десет години работа по него от специално създаден екип.

Коментар