До три години започва производство на 1-нм чипове

Производството на 1-нм чипове е близо, обещава Intel с нов технологичен процес 
(снимка: Intel)

Технологиите за производство на чипове доближават границата от 1 нанометър. Intel представи нов технологичен процес и обяви срок за въвеждането му в серийно производство – остават само три години.

Наскоро американският чипмейкър създаде бизнес звено Intel Foundry и разкри нов технологичен процес Intel 14A. Сега компанията обяви още по-тънък процес за изготвяне на чипове – Intel 10A.

Името подсказва, че това е 1-нанометров технологичен процес. Анализаторите на индустрията припомнят, че самата компания определя своя технологичен процес Intel 7 като 10-нанометров, а Intel 4 като 7-нометров. Това обаче не означава, че подобно съотношение ще се запази и в бъдеще.

Intel планира да започне масово производство на чипове според стандартите Intel 10A до края на 2027 г. Досега компанията почти винаги имаше проблеми с усвояването на нови технологични норми, но изглежда този път ще се вмести в крайните срокове.

Към момента все още няма технически подробности за новия технологичен процес. Още по-неясно е кои процесори първи ще се произвеждат по стандартите на Intel 10A.

Коментар