AI в сценариите, които никой шофьор не иска да вижда

Днешните автоматизирани системи за шофиране все още не са се научили как да оценяват критичните ситуации на пътя (снимка: Ralf Grömminger / предоставена от Bosch)

Топка, търкаляща се по пътя. Има голяма вероятност след нея да изскочи дете, което я гони, без да обръща внимание на колите. Това е сценарий, който никой шофьор не иска да вижда. Но докато хората-водачи могат да оценят тази ситуация на базата на опита си, днешните автоматизирани системи за шофиране все още не са се научили как да го правят.

Очакванията са, че генеративният изкуствен интелект ще позволи на превозните средства да оценяват ситуациите и да реагират адекватно, за да се повиши безопасността на участниците в пътния трафик. Повече сигурност на пътя е и желанието на 60% от анкетираните в тазгодишния Tech Compass – световно проучване на Бош за технологиите и изкуствения интелект.

Днес AI бързо достига границите си, когато става въпрос за системи за обучение за автоматизирано шофиране. Модерните системи за подпомагане на водача могат да откриват хора, животни, предмети и превозни средства, но в близко бъдеще генеративният AI ще съдейства да се определи дали дадена ситуация потенциално може да доведе до инцидент.

Изкуственият интелект използва огромно количество данни, за да обучи системите за автоматизирано шофиране, така че те да правят по-добри заключения. Например, дали предметът на пътя пред вас е найлонова торбичка или повредена авточаст. Тази информация може да се използва или за директна комуникация с водача – например чрез предупреждение – или за стартиране на подходящи маневри, като спиране с включване на аварийните светлини.

Бош възнамерява да използва генеративния AI за по-нататъшно усъвършенстване на функциите на автоматизираните автомобили съвместно с Майкрософт, стана ясно на конференция за AIoT в Берлин. Двете компании смятат, че генеративният AI ще повиши комфорта в автомобилите и ще осигури по-голяма безопасност за всички участници в движението.

За постигане на тази цел ще се използва цялостното разбиране за превозните средства и специфичната експертиза в областта на AI за автомобилите, както и достъпът до данни от автомобилните сензори за захранване на генеративния AI.

Бош и Майкрософт вече си партнираха в разработката на универсална софтуерна платформа за свързване на автомобилите и облака, а сега ще работят заедно, за да идентифицират нови възможности за предоставяне на авангардна AI технология за индустрията за автономните превозни средства.

Коментар