Nvidia се доближи до Apple по интересен показател

Поръчките на AI ускорители от Nvidia генерират 11% от приходите на TSMC
(снимка: Nvidia)

Американският разработчик на графични ускорители Nvidia излезе на второ място след Apple, но не по пазарна капитализация (което не е изключено да стане в близките години), а като клиент на най-големия производител на чипове в света – TSMC.

Благодарение на бума в изкуствения интелект, Nvidia вече е вторият най-голям клиент на TSMC в поръчките на чипове, отстъпвайки само на Apple. Според актуални данни, публикувани от WCCF Tech, през 2023 г. Nvidia е генерирала 11% от всички приходи на TSMC.

Тайванският полупроводников гигант TSMC е най-големият в света производител на чипове по договор и единственият в момента, който произвежда 3-нанометрови интегрални схеми.

Apple остава най-големият клиент на TSMC с дял от 25% в приходите на компанията. Nvidia с нейните 11% все още е далеч от лидера, дори като се вземе предвид впечатляващият темп на растеж в продажбите на AI ускорители. Не е изключено обаче Nvidia да измести Apple в обозримо бъдеще.

Данните сочат още, че 10-те най-големи клиента на TSMC генерират 91% от общите приходи на тайванския производител. Освен Apple и Nvidia в списъка на големите клиенти фигурират имена като MediaTek, AMD, Qualcomm, Broadcom, Sony и Marvell.

Коментар