Русия може да каже “Нет” на сделката Oracle-Sun

Сделката за придобиването на Sun Microsystems от страна на Oracle е на път да стане „историческа“, след като се проточи невиждано дълго и е на път да се забави още повече. „Оракулът“ определено се готви да празнува завършването на процедурата, но Русия и Китай могат да сложат прът в колелото и да удължат агонията на Sun допълнително.

Oracle е насрочила събитие за 27 януари – денят, когато Европейската комисия трябва ад се произнесе по придобиването, съобщава Internet News. Изглежда денят ще е страхотно събитие, за тогава е планирано и обявяването на таблета на Apple. За събитието на Oracle шефът Лари Елисън навярно е много оптимистично настроен, защото то е озаглавено "Хардуер. Софтуер. Завършено." Също така се знае, че Елисън и шефове от Sun ще дискутират стратегията на обединените компании "след приключването"

Но това може да се окаже прибързано, защото китайското Министерство по търговията трябва да одобри сделката, а руската Федерална анти-монополна служба обяви миналата седмица, че е решила да започне свое разследване на крупното придобиване и търси повече информация и от Sun, и от Oracle. Също така търси коментари и от всеки, който има становище по темата.

И не е трудно човек да се сети кой е на първа писта за коментар. Не кой да е, а един от най-яростните и упорити критици на сделката.

Китай и Русия все още могат да спрат сделката, освен ако не се намери истинско решение. Те са страни силни, самоуверени и с добро отношение към отворения код и те имат всяко право и възможност да свършат по-добра работа от ЕС. Русия реи да отдели повече време, за да разгледа този въпрос, Китай доказа със случая Panasonic-Sanyo, че отстоява позициите си дори след като сделката е получила одобрение от САЩ и ЕС“, казва създателят на MySQL Михаел „Монти“ Видениус.

Видениус се опитва безуспешно да попречи на придобиването, което според него ще погуби MySQL. От няколко седмици Монти събира подписка на хората, които са против крупното придобиване, пусна и сайта HelpMySQL.org в края на декември. До момента подписката има 33 000 подписа.

Коментар