YouTube експериментира с HTML5 видео

Сайтът на Google за споделяне на видео YouTube вече се опитва да прескочи границите на познатото и експериментира какво може да бъде постигнато с видео-съдържанието чрез използване на експериментален HTML5-базиран плейър.

Езикът HTML (HyperText Markup Language) е език за визуализация, който се използва за създаването, форматирането и подреждането на документи в уеб-страниците. Сред многобройните промени в HTML5 – най-новата версия на популярния език, е елиминирането на потребността от отделен плейър, който да се вгражда в браузера, както се практикува сега (напр. добавянето на Flash-плейър и др.).

Това значи, че потребителите на HTML5-съвместими браузери и поддръжка за правилните аудио и видео кодеци могат да гледат видео без да им се налага да изтеглят и инсталират допълнителен браузерен плъгин,“, коментираха инженерите от Google Кевин Карл и Криз Захариас в блог-публикация.

Блогът подчертава, че едно от нещата, които честите посетители на YouTube желаят, е да се направо повече с HTML5. Все пак новостартираната видео-страница е само експеримент и YouTube бързо отбеляза в блога, че надали в нея ще има всичко, което потребителите биха очаквали.

Поддръжката на HTML5 все още е на ранен експериментален етап и има някои ограничения, посочват двамата инженери. HTML5 в YouTube не поддържа видео-клипове с реклами, анотации и изисква браузер, който поддържа и видео-тагове, и h.видео (към момента това значи Chrome, Safari или ChromeFrame върху Internet Explorer).

Потребителите могат да изпробват HTML5 видеото в страницата на YouTube, наречена TestTube. HTML5 може да се комбинира и с друг експеримент на YouTube , известен като Feather, чието предназначение е просто да ускори гледането на видео колкото е възможно.

YouTube е най-популярният сайт за споделяне на видео, като в него се публикуват милиарди видео-клипове всяка година.

Коментар