Apple се бави с AI, Nvidia я застига по капитализация

Лидерството на Apple по пазарна капитализация е застрашено от Nvidia
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако Apple не успее да пусне своя изкуствен интелект тази година, Nvidia вероятно ще я изпревари по пазарна капитализация. Това е прогнозата на известен анализатор.

Напоследък Apple губи капитализация, поради спад в цените на акциите ѝ. Според прогнозата на известен анализатор, компанията може да е отстъпи на Nvidia – най-големия доставчик на AI ускорители – по пазарна капитализация.

Минг-Чи Куо, анализатор от Tianfeng International, написа, че пазарният консенсус за доставките на iPhone през 2024 г. намалява. Но по-важното е, че Nvidia може да изпревари Apple по отношение на капитализацията, ако последната не започне да действа активно в областта на AI.

„Предишният пазарен консенсус за доставките на iPhone през 2024 г. беше 220-225 милиона единици, който сега започна да се преразглежда надолу и се доближава до предишната ми прогноза от 200 милиона единици. Ако Apple не успее да пусне генеративни AI услуги тази година, които надхвърлят очакванията, пазарната стойност на Nvidia вероятно ще надмине тази на Apple”, казва Минг-Чи Куо, цитиран от WCCF Tech.

Капитализацията на Apple сега е $2,63 трилиона, в сравнение с $2,15 трилиона на Nvidia и $2,99 трилиона на Microsoft. В същото време акциите на Nvidia са поскъпнали приблизително четири пъти през годината, докато акциите на Apple са нараснали само с 15-20% през същия период.

Пазарните анализатори очакват iOS 18 да бъде най-голямата системна актуализация на епълската платформа за всички времена. Apple ще добави различни AI функции към мобилната операционна система, но все още не е напълно ясно какви ще бъдат те.

Коментар