Холандия отесня за ASML, ще я спре ли планът Бетовен?

Влошените икономически условия в Холандия подтикват ASML към дейности в чужбина
(снимка: ASML)

Холандската компания ASML, най-големият в света производител на оборудване за производство на чипове с дял над 90% от пазара, възнамерява да изгради предприятия извън родината си в обозримо бъдеще. Същевременно властите спешно разработват план, който да попречи на такъв голям данъкоплатец и работодател да напусне страната. Операцията, наречена Бетовен, трябваше да бъде секретна, но информация за нея изтече в интернет.

Основната причина за намерението на ASML да построи нови фабрики извън Холандия са влошените икономически условия в страната, отбелязва Tom’s Hardware. По-специално, напоследък компанията се сблъска с много трудности при наемането на чужденци.

Зачестиха и проблемите с осигуряване на производствените мощности с непрекъснато електроснабдяване. Освен това ASML е подложена на натиск от новите екологични разпоредби, по-специално от ограниченията за азотните емисии – и всичко това е допълнено от по-строга данъчна тежест.

Не може да се пропусне и фактът, че ASML е принудена да загуби милиарди евро, поради настоящата политика на американските власти. През 2018 г. те започнаха търговска война с Китай и сега оказват натиск върху правителствата на различни страни, включително Холандия, да възпрепятстват големите ИТ компании от сътрудничество с Китай.

На ASML не само беше забранено да доставя значителна част от продуктовата си гама в Китай, но и да ремонтира оборудване, изнесено преди това в азиатската страна. В началото на 2023 г. ASML вече се разбунтува срещу подобни ограничения.

Планове за фабрики извън Холандия

Според местния De Telegraaf, плановете на компанията включват изграждане на няколко фабрики извън Холандия. ASML възнамерява да ги реализира през следващите няколко години, което ще ѝ позволи да произведе 600 машини за дълбока ултравиолетова литография (DUV, все още актуална технология) и 90 машини за екстремна ултравиолетова литография (EUV) до 2025-2026 г.

Според пазарните наблюдатели, ASML е недоволна от настоящия бизнес климат в Холандия. В същото време значението на самата компания за страната далеч надхвърля икономическите измерения – ASML е от стратегическо значение за Холандия, тъй като е единственият доставчик в страната (и в света няма много конкуренти) на EUV оборудване с ниска и висока цифрова апертура.

EUV „хардуерът” няма алтернатива в производството на микросхеми с помощта на ултрамодерни технологични процеси, вариращи от 7 нм до сегашните 4 и 3 нм. Предстоящите 2- и 1-нм стандарти също са базирани на EUV.

В допълнение, ASML заема значителна част от пазара за DUV инструменти, които се използват за производство на чипове с помощта на по-стари, но все още търсени технологични процеси.

Кадровият проблем

Що се отнася до персонала на ASML, значителна част от него, около 40%, са трудови мигранти, граждани на други страни по света. Компанията се опасява от потенциалното затягане на правилата за трудова миграция от холандските власти и открито заяви, че това може да ѝ попречи да наеме нов персонал.

Кадровият проблем може да повлияе негативно върху растежа и развитието на ASML, въпреки факта, че изграденият ѝ бизнес модел се счита за гъвкав. Това обаче не се отнася за персонала, тъй като само 7% от хората, работещи за компанията, са на свободна практика, докато останалите 93% са нейни постоянни служители.

Намеса на правителството

Министър-председателят на Холандия Марк Рюте лично участва в решаването на въпроса за задържане на ASML в страната. Той открито заяви, че за Холандия е много важно да гарантира, че по-голямата част от операциите на ASML ще останат в страната и централата ѝ няма да се мести в чужбина.

Решението на компанията по този въпрос може да има значителни последици за холандската икономика и позицията ѝ в световната технологична индустрия, отбелязва Tom’s Hardware.

Настоящият бизнес климат в Холандия, както и ограниченията за правене на бизнес в Китай, продиктувани от властите на чужда държава, наистина биха могли да принудят ASML законно да напусне страната. Това се е случвало и преди, неведнъж.

Текущата икономическа ситуация в страната стана причина за преместването на централата на Shell, световноизвестния петролен гигант, извън нейните граници. Транснационалната корпорация Unilever, един от най-големите производители на потребителски стоки в света, направи същото. Както Unilever, така и Shell преместиха централните си офиси в Лондон.

Коментар