Фотоклетки в очите ще възстановяват зрението

Очен имплант на базата на фотоклетки може да помогне за възстановяване на зрението
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Австралия експериментират с технология за вграждане на фотоклетки в очите, която може да помогне на хората със зрителни проблеми да възстановят зрението си.

Загубата на зрение е лична катастрофа, която остава до голяма степен нерешена днес. Това се дължи на крехкостта на очите. Стимулирането на зрителните нерви изисква захранване, което не може да се достави лесно до очната ябълка.

Изследователи от Австралия предлагат решение на проблема чрез интегриране на фотоклетки в окото, които едновременно ще играят ролята на сензори за изображения и източник на енергия за предаване на импулси към мозъка, разказва  NewAtlas.

Вече има опити за интегриране на силициеви фотосензори в очната ябълка. По-рано това беше направено от групата на професор Даниел Паланкър в Станфорд. Изследването послужи като отправна точка за работата на австралийските изследователи от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW).

Учените от САЩ използваха в своите изследвания силициеви фотоклетки, при които за създаване на импулс с необходимото напрежение трябваше да се свържат три пиксела заедно, което намалява разделителната способност. Но техните колеги от UNSW предлагат замяна на нискочувствителен силиций със слънчеви клетки, направени от германий или галиев арсенид.

Освен това учените от Австралия създадоха прототип на очен невроимплант на базата на многослойни фотоклетки. Това решение поддържа достатъчно висока разделителна способност и генерира достатъчно напрежение за стимулиране на зрителния нерв чрез улавяне на по-широк спектър от слънчева светлина. Такива тандемни слънчеви клетки не са нови и са добре проучени в други работи.

Прототипът на фотоклетката на окото, създаден в UNSW, има площ от 1 cm² и показа добър резултат. След финализиране на фотосензорите и експериментите с животни, размерите на очния фотоневроимплант ще бъдат намалени до 2 mm² с пиксели до 50 микрона.

Свързването на всичко това с оптичния нерв ще бъде различна и напълно трудна задача. Но ако методът работи със стимулация на слуховите нерви, тогава защо да не работи и със стимулация на очните нерви?

Разработеното в Австралия решение няма да бъде пълна замяна на изгубеното зрение, макар че някой ден това ще стане възможно. На първо време, ако става въпрос за очни невроимпланти, вграденото зрение ще бъде монохромно и с ниска резолюция.

Освен това, за да се стимулира дори повишената чувствителност на фотоклетките в очните ябълки, ще са необходими допълнителни носими устройства като лазери в смарт очила. Но все пак е по-добре да прехвърлите енергия към очите по този начин, отколкото с жици.

Между другото, изследователите подчертават, че няма да насочат своята разработка към киборгите. Изследването се извършва единствено с цел да помогне на пациентите да възвърнат зрението си.

Коментар