Пазарът на компютри в Европа расте уверено

Компютърният пазар в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) показва стабилен ръст, според нови данни на IDC. През четвъртото тримесечие продажбите на РС са се увеличили с 3,5% на годишна база, благодарение на засиленото търсене в празничния период.

Като цяло, за годината РС пазарът е намалял с 5,3%, като продажбите възлизат на 97 милиона броя, сочи докладът на IDC.

Кризата, която обхвана и EMEA, е била частично неутрализирана от стремителния ръст в сегмента на нетбуците, разпространявани чрез телеком оператори.

През 2010 година анализаторите очакват да се възобновят покупките на компютри не само в корпоративния сектор, но и в потребителския, където стимулиращи фактори ще бъдат новата операционна система Windows 7 и ултрапортативните компютри.

Лидер на РС пазара в EMEA e корпорацията HP с дял от 20,7% за 2009-та година, което обаче е спад от 3% спрямо 2008 г. На второ място е Acer с 20,2% дял, бележейки ръст от 16,4% в резултат на силни продажби в сегмента на традиционните ноутбуци.

Трето място заема Dell, която има дял от 9,6% за 2009-та година и спад от 15,4%. Компанията обаче отчита ръст от 2,4% през четвъртото тримесечие спрямо същия период на предходната година.

Челната петица допълват Asus и Toshiba с дялове съответно 6,4% и 5,9% за миналата година, бележейки спадове от 4,2% и 7% спрямо 2008 г.

Коментар