Преходът от iPhone към Android става по-лесен в ЕС

Потребителите на iPhone ще станат по-свободни по отношение на ползването на услуги от конкуренти на Apple (снимка: CC0 Public Domain)

До края на настоящата година Apple ще позволи на потребителите от Европейския съюз да премахнат предварително инсталирания в iPhone браузър Safari, а до есента на 2025 г. компанията ще въведе по-удобен механизъм за прехвърляне на потребителски данни от айфон към смартфони от други производители.

Започвайки с наскоро пуснатата iOS 17.4, когато за първи път стартира Safari, потребителят е подканен да продължи да го използва като браузър по подразбиране или да избере една от популярните алтернативи. Освен това, не по-късно от началото на 2025 г., Apple ще добави механизъм за прехвърляне на данни между браузъри, инсталирани на смартфона, и възможност за пълно премахване на Safari, съобщи The Verge.

Потребителите на iOS в ЕС ще могат да променят приложението си за навигация по подразбиране – подобна възможност ще стане налична до март 2025 г. Всички тези стъпки на Apple се дължат на влизането в сила на Закона за цифровите пазари (DMA) в Европейския съюз.

В бъдеще на сайта Apple Data & Privacy ще се появи възможност за споделяне на потребителски данни с “трети страни”, които ще бъдат избрани от Apple. Потребителите ще могат да изтеглят данни от App Store всеки ден в продължение на месец или седмично в продължение на шест месеца. Разрешението за достъп до данни на трети страни може да бъде отменено по всяко време.

Apple описва функцията за прехвърляне на данни като „решение, което ще помогне на доставчиците на мобилни операционни системи да разработят по-удобни начини за прехвърляне на данни от iPhone към телефони, които не са на Apple”. Функцията ще се основава на съществуващи инструменти за миграция от други компании, уточнява Apple.

В същото време Apple активно критикува закона за DMA. Според документ, публикуван на уебсайта на компанията, изискванията на ЕС „компрометират сигурността на потребителите и разработчиците, отваряйки нови възможности за измами и разпространение на злонамерено съдържание, а също така пречат на Apple да открива и предотвратява злонамерени дейности”.

iOS 17.4 въведе възможност за инсталиране на алтернативни магазини за приложения. Apple специално се фокусира върху недостатъците на този подход:

„Алтернативните методи за разпространение на софтуер увеличават рисковете от заплахи за поверителността и сигурността на данните на потребителите и разработчиците. Това включва рискове, свързани с инсталирането на софтуер, който компрометира целостта на системата чрез злонамерен код, както и разпространението на пиратски софтуер, незаконно, съмнително и вредно съдържание поради по-ниски стандарти за модериране”.

Освен това компанията отбелязва, че „няма да може да помогне на потребителите с възстановяване на средства, анулиране на абонаменти, заплахи за поверителността, злоупотреби и измамни дейности”, което предполага, че ако възникнат проблеми, потребителите трябва да се обръщат към разработчиците на съответните магазини.

Коментар