Progress ще даде стипендии на момичета, избрали ИТ кариера

Жените имат все по-важна роля в развитието на технологиите и ИТ сектора
(снимка: CC0 Public Domain)

Кандидатстването за стипендиантската програма „Жените в технологиите” на Progress за 2024 г. е отворено, съобщиха от софтуерната компания. Желаещите могат да подадат своите документи до 12 април т.г.

Стипендиантската програма „Жените в технологиите” е насочена към момичета от втори, трети и четвърти курс от специалности „Компютърни науки”, „Софтуерно инженерство”, „Информатика”, „Информационни системи”, „Приложна математика” или сходни от акредитирани университети в България. Победителките ще бъдат избрани на база академични постижения, мотивационно писмо/есе и извънкласни дейности в областта на технологиите, математиката и програмирането.

Progress ще отличи две изявени момичета, избрали да се развиват в ИТ света, с еднократни стипендии на стойност 3000 лв. всяка. Крайният срок за кандидатстване е 12 април 2024 г., а документите се подават на този линк.

„С все по-голямото демократизиране на технологиите и развитието на сектора нуждата от различни гледни точки в процеса на създаване на софтуерни продукти става основополагащ фактор както за постигането на бизнес успех, така и за създаването на иновации”, каза Лилия Месечкова, старши вицепрезидент „Софтуерно инженерство” в Progress. „Срещите с толкова будни и можещи млади хора ни вдъхва надежда за бъдещето на нашата индустрия”, допълни тя.

Освен финансова подкрепа в размер от 3000 лв. стипендиантките ще могат да прекарат една седмица в офиса на Progress, където да разберат повече за дейността на компанията, да почерпят опит от доказани специалисти от екипа и да научат за различните кариерни пътища в света на технологиите.

„Жените в технологиите” е част от глобалната програма на Progress „Women in STEM”, която включва сходни инициативи в САЩ и Индия. В България тя стартира през 2020 г. с учредяване на стипендия със същото име в Американския университет в България, която тази година е в размер от 8000 евро. До този момент компанията е дарила близо 63 000 лв. в подкрепа на следващото поколение жени ИТ лидери.

Коментар