Starlink стриймва 8K видео от Антарктида

Експериментално излъчване на 8K видео от Антарктида извършиха японски учени с помощта на сателити Starlink (снимка: KKDI)

Японски изследователи осъществиха видеопредаване на живо в 8K резолюция от Антарктида с помощта на сателити Starlink. Технологията ще помогне на участниците в полярната експедиция да работят по-ефективно в оперативна обстановка.

В експериментално излъчване, организирано от специалисти на KDDI Research, асоциацията на изследователските институти ROIS и Националния институт за полярни изследвания NIPR, учените предадоха 8K видео в реално време с помощта на сателити Starlink между станцията Sewa в Антарктида и главния офис на KDDI в Япония.

„Изследователската и мониторинговата работа на NIPR, изграждането на комуникационна среда в Антарктида и развитието на образователни услуги ще изиграят своята роля в решаването на проблеми като глобалното затопляне”, коментираха от KDDI Research.

Учените тестват ефективността на системата за видео предаване от 8K-съвместим смартфон, идентифицират и отстраняват проблемите, така че технологията да може да се използва от всяка точка на планетата, независимо от скоростта на комуникационната линия, отбелязва TweakTown в публикация за проекта.

Голямата ширина на канала и малкото забавяне в инфраструктурата на Starlink допълнително ще подобрят системите за наблюдение на станцията Sowa. Аналогични линии ще се използват за наблюдение на Северния и Южния полюс, за да се намали натоварването на участниците в експедицията.

Коментар