Nvidia вече е по-скъпа от БВП на Италия

Дженсън Хуанг управлява компания с пазарна стойност повече от БВП на Италия
(снимка: Nvidia)

Пазарната капитализация на Nvidia, най-големия доставчик на графични ускорители, надмина брутния вътрешен продукт на Италия. Скоро компанията, управляване от Дженсън Хуанг, може да надмине Apple по пазарна стойност.

Акциите на Nvidia приключиха борсовата търговия с ръст от 4,47% в четвъртък. Цената на една акция на американския чипмейкър достигна 926,69 долара, повишавайки пазарната капитализация на компанията до 2,32 трилиона долара.

Класация, изготвена от Forbes към 27 февруари тази година, показва, че капитализацията на Nvidia по това време е била 1,97 трилиона долара, което отрежда 12-то място на компанията. Класацията съпоставя Nvidia с БВП на държавите.

Оттогава Nvidia продължава да поскъпва с бързи темпове и в момента заема осмо място по пазарна стойност с $2,32 трлн., изпреварвайки БВП на Италия, който възлиза на 2,28 трлн. долара.

Ако акциите на Nvidia продължат да поскъпват със същото темпо, то след около 10 дни Nvidia ще успее да надмине Apple по пазарна стойност – в момента производителят на iPhone струва $2,61 трилиона.

Като следващи цели за преодоляване от Nvidia се очертават Microsoft, която е оценена на $3,04 трилиона, и Франция със своето БВП от $3,18 трилиона. И, разбира се, преди това Apple, ръководена от Тим Кук.

Коментар