3D принтер отпечата център за данни за 140 часа

Центърът за данни Wave House, отпечатан на 3D принтер, има вълнообразна форма на стените
(снимка: SSV Architekten)

Най-голямата сграда в Европа, направена с 3D принтер, беше издигната за изключително кратък срок. Това е център за данни с необичаен дизайн, изграден по иновативна технология в Хайделберг, Германия.

Строителната компания Peri 3D Construction изгради сградата с помощта на технология за 3D печат. Проектиран от архитектурните фирми SSV Architekten и Mense-Korte за предприемача KrausGruppe, центърът за данни е най-голямата 3D сграда в Европа към момента. Тя се нарича Wave House, заради вълнообразната форма на стените.

Архитектите обясняват необичайния външен вид на обекта с желанието да го направят визуално по-привлекателен, тъй като се намира в границите на града. Поради типичната липса на прозорци, от съображения за сигурност и по други причини, центровете за данни обикновено изглеждат доста скучни и невдъхновяващи, споделят те, цитирани в публикация за проекта на NewAtlas.

За изграждане на сградата с площ от приблизително 600 m² е използван 3D принтер COBOD BOD2 за екструдиране на рециклируема циментова смес слой по слой със скорост от 4 m² на час, за да се оформят външните стени. Сградата е с дължина 54 метра, ширина 11 м и височина 9 м.

Процесът на печат на сградата е отнел само 140 часа преди изграждането, а екип от специалисти поставя финалните щрихи на проекта, включително монтиране на покрива и вратите, както и осветлението, окабеляването и оборудването, необходимо за работата на модерен център за данни. За боядисване на интериора е използван робот от Deutsche Amphibolin-Werke.

Целият проект, включително роботизирана и човешка работа, е завършен между април и октомври 2023 г. Производителят на 3D принтера COBOD обяви планове да автоматизира поне 50% от строителните процеси при изграждане на съоръжения.

Коментар