5 начина, по които видимостта в реално време подобрява логистиката

Способността за проследяване в реално време дава пълна видимост на всички стоки и пратки от началната до крайната точка (снимка: Brother)

Повечето потребители вече са запознати с приложенията за проследяване, чрез които текущото местоположение и цикълът на пътуване на пратки и колети могат да бъдат записани във времето и регистрирани, главно чрез използване на QR код и баркод. Подобни приложения за „видимост” набират все по-голяма популярност и в по-широката логистична индустрия.

Видимостта в реално време (RTV) е ключова за оптимизацията на логистиката – тя я прави по-бърза, по-лесна и по-ефективна, според експертите на Brother. Напредналата технология на компанията отпечатва при поискване кодовете за проследяване, без които системите за проследяване не могат да функционират, и по този начин улеснява значително обработката на информацията.

Способността за проследяване в реално време сега дава пълна видимост на всички стоки и пратки от началната до крайната точка чрез веригата на доставки, както по време на транзит, така и когато се сменят режимите или депата.

Статия от 2021 г. на Gartner прогнозира, че „до 2023 г. 50% от водещите световни предприятия ще са инвестирали в решения за видимост на транспорта в реално време”. Подобна технология за видимост внесе известно спокойствие в някога препълнените оперативни бюра и офиси. И това не свършва с проследяване – тъй като видимостта RTV сега се е превърнала в много по-голяма и по-широка задача, с потенциал да промени обхвата и скоростта на вземане на логистични решения по начини, на които индустрията преди това не е могла.

Brother посочва 5 начина, по които видимостта в реално време позволява бизнес процесите да бъдат по-продуктивни:

  1. По-добро вземане на решения

Видимостта в реално време означава да имате възможност да реагирате на събития по-бързо, тъй като сигналите пристигат моментално и няма пропуски във веригата за доставки, които биха забавили тези сигнали. Глобалният гигант Nestlé, например, отчете подобрена удовлетвореност на клиентите и нивата на обслужване и намаляване на необходимите ръчни оперативни ресурси, както и повече стабилност. Наличните действия включват пренасочване на камион, смяна на режими или повторно резервиране на времеви интервал за пристигане.

  1. По-гладко функциониране на място

В бързо развиващи се логистични и складови среди, които сами по себе си са обект на непредсказуеми закъснения и затруднения, всяка ценна информация, която може да помогне за планирането в рамките на деня и ден по ден, е от огромна полза. Точно изчислените времена на пристигане (ETA) позволяват по-добро ежедневно управление на логистиката на място далеч от товарните докове, като позволяват разпределение на ресурсите на служителите и рентабилно оптимизиране на складовите движения. Междувременно, базираното на  данни вземане на решения позволява по-бързо идентифициране на източника и причината за редовните затруднения, подкрепени с ясни доказателства.

Надеждният печат на етикети с първокласно качество е абсолютно жизненоважна част от всяка гладко протичаща логистична операция (снимка: Brother)

  1. Оптимизация на док/двор

Надеждните очаквани времена на пристигане и предупрежденията за забавяне позволяват по-добро планиране и по-дълго време за реакция. Разпределението на докове за товарене/разтоварване в складовете, което може да се превърне в главоболие, ако множество превозни средства с различни размери и товари пристигнат по едно и също време, става по-надеждно. Обръщането на камиона е по-бързо и времето за изчакване на шофьора е намалено, което позволява спестяване както на часове, така и на разходи на водача.

В казус, базираният в Хамбург специалист по стомана ArcelorMittal казва, че е съкратил времето за изпълнение с 90% и времето за изчакване на камиони с 30%, като използва такова решение.

  1. Ефективно управление на транспорта

Управлението на транспорта е свързано с движението на стоки между изпращачите и клиентите, както по пътища (и други видове), така и на свързващи точки, като складове и дистрибуторски центрове. Компаниите, които са по-способни да управляват забавянията, имат най-добрия шанс да намалят разходите за тези забавяния, включително потенциалните разходи за спазване на разпоредбите за въглеродни емисии.

„С видимостта в реално време клиентските и вътрешните запитвания за статуса на поръчката намаляха с 40%, което доведе до директно намаляване на разходите за служители във вътрешните продажби и планиране на транспорта”, казва ръководителят на управлението на транспорта в специалиста по изолация от минерална вата Saint- Gobain Isover, цитиран в казуса.

  1. Намаляване на такси и глоби

Изпращачите и превозвачите разбираемо се стремят да избегнат плащането на таксите за задържане и демюраж, когато транспортните контейнери останат твърде дълго в пристанищата или се връщат по-късно от договореното, когато са празни.

В заключение, Brother подчертава, че видимостта е полезна само ако има абсолютна увереност, че пратката или колетът, които се проследяват, са правилните, отиват до правилната дестинация в точното време. За да е налице тази увереност, трябва да се вярва на източника на данни. При преминаване към ниво индивидуален палет, щайга, чанта или колет, точността и надеждността на изходната информация върху етикета, заедно с качеството на самия етикет и неговия баркод или RFID, са жизненоважни, ако предимствата на видимостта наистина се усещат в глобалните вериги на доставки.

Коментар