“Пясъчна” система ще отоплява финландски град

Топлинна инсталация на основата на пясък с мощност 100 kW и капацитет 8 MWh
(снимка: Polar Night Energy)

В енергийния сектор се случват интересни иновации. Една нова разработка представлява 1MW акумулатор на топлинна енергия на основата на т.нар. сапунен камък. Инсталацията ще бъде изградена във Финландия, където ще отоплява малък град.

Финландският стартъп Polar Night Energy се обедини с местна топлофикационна компания, за да изгради индустриална система за съхранение на топлинна енергия в южната част на страната. Системата ще използва за съхранение на енергията сапунен камък, страничен продукт от производството на камини и отоплителни печки.

По-рано Polar Night Energy създаде и пусна подобна инсталация с мощност от 100 kW и капацитет от 8 MWh топлинна енергия, така че компанията вече има опит и работещи технологии. Демонстраторът представляваше вертикален топлоакумулатор с височина 7 м и диаметър 4 м, базиран на обикновен пясък, почистен от мръсотия. 

Новата инсталация ще бъде с височина 13 м и ширина 15 м. В пика си тя ще произвежда 1 MW топлинна мощност и ще съхранява до 100 MWh топлинна енергия, според публикация на PV Magazine.

Има и други разлики между проектите. Демонстраторът акумулира излишна енергия от отоплителната система и работата на сървърите. Топлообменникът беше потопен в пясък в центъра на резервоара и нямаше други източници на топлина. 

В новия проект термоакумулиращият резервоар ще се отоплява от излишната електроенергия от слънчева или вятърна централа. Вместо обикновен пясък се използва малко по-различно решение – натрошени отпадъци от местен производител на облицовки, направени от топлоинтензивен материал какъвто е сапуненият камък.

Съхранената топлинна енергия трябва да е достатъчна, за да задоволи нуждите на общността на Порнинен в Южна Финландия за един месец през лятото и една седмица през зимата, като обслужва около 5 хиляди души. 

Изпълнението на проекта ще отнеме 13 месеца. Преминаването към „отопление с пясък ще намали свързаните с отоплението емисии на парникови газове в общността със 70%.

Коментар