Индия залага на AI за технологичен суверенитет

Суперкомпютрите и изкуственият интелект трябва да осигурят на Индия технологичен напредък и суверенитет (снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Индия одобри програма за развитие на национална инфраструктура за изкуствен интелект и ще финансира изпълнението ѝ с $1,24 млрд. задно с партньори от частния сектор. Един от ключовите проекти в рамките на инициативата е създаването на мощен суперкомпютър за AI задачи и обработка на големи езикови модели (LLM).

Информацията за HPC системата е оскъдна към момента. Според публикация на The Register, суперкомпютърът ще включва най-малко 10 хиляди GPU-базирани ускорители и ще бъде изграден на базата на публично-частно партньорство, като част от изчислителната инфраструктура IndiaAI Compute Capacity.

Друго направление от програмата предвижда формиране на иновационен център в областта на изкуствения интелект – IndiaAI Innovation Centre. Той ще разработи и внедри основни AI модели, като ще обърне специално внимание на LMM и модели, специфични за конкретни области. Центърът ще използва крайни и разпределени изчисления „за постигане на оптимална ефективност”.

Отпуснатите средства ще бъдат използвани за още няколко проекта. Програмата ще финансира индийски стартиращи AI фирми по проекта IndiaAI Startup Financing, платформата за данни IndiaAI Datasets Platform и инициативата IndiaAI FutureSkills, която ще опрости достъпа до различни програми за AI и ще помогне за създаване на съответните лаборатории.

С подобно мащабно финансиране Индия се надява да насърчи технологичната независимост и да демократизира ползите от AI във всички сектори на обществото. Очаква се изкуственият интелект да се превърне в движещата сила зад цифровата икономика на страната. Индия разработва също собствени процесори с RISC-V архитектура и планира да ги използва в сървърно оборудване.

Коментар