Нови щрихи в мистерията около създателя на биткойн

Забавна снимка на Дориан Накамото с изражение на лицето „това не съм аз” се превърна в меме (снимка: AP / X)

Създателят на биткойн остава загадка повече от десетилетие, въпреки упоритото популяризиране в медиите на едно име. Това е Дориан Накамото, който всъщност се смята за правителствен агент с малко по-различно име – Сатоши Накамото. Самият той отрича да е замесен в създаването на най-популярната криптовалута.

През 2014 г. американското списание Newsweek публикува статия, в която се твърди, че Дориан Накамото е създателят на биткойн. Тази седмица, 10 години след публикуване на статията, журналистите решиха да разберат какво се случва с него.

Дориан категорично отрича твърденията, че е създател на биткойн, но той все още се радва на значителна подкрепа от биткойн общността. Забавна негова снимка с изражение на лицето „това не съм аз” се превърна в меме, а крипто-ентусиастите пуснаха NFT изображение на Дориан в стила на жабата Пепе – една от първите NFT карти, издадени в блокчейна на биткойн, която беше продадена за стотици хиляди долари.

Дориан Накамото има много характеристики, които накараха репортера на Newsweek Лиа Макграт Гудман да го нарече „мистериозният човек зад биткойн”. Той учи физика в Калифорнийския държавен политехнически университет и работи за правителството на САЩ под гриф „секретно”.

Според слуховете, именно Дориан, в ролята си на правителствен агент Сатоши, е свързан с произхода на биткойн. Освен това навиците на Дориан и това, че той избягва медиите, съответстват на поведението, което може да се очаква от потаен човек, вече пенсиониран правителствен агент.

През последното десетилетие Дориан е задържал всички биткойни, които е получил през 2014 г. от дарители. Говори се, че сега той притежава биткойни на стойност приблизително 4 милиона долара. Общността на биткойн ентусиастите му съчувства и помага да плати съдебните такси, за да защити поверителността си.

Типично затворен и параноичен, Дориан е описван от приятели като чест потребител на анонимни имейл услуги. Той дори нае адвокат, за да защити личния си живот, и сериозно обмисляше да съди Newsweek за нарушаване на спокойствието му.

Съхраняването на биткойни направи Дориан мултимилионер. След публикуване на статията в Newsweek през 2014 г. той заяви: „Вече не участвам в това и не мога да го обсъждам, този въпрос е прехвърлен на други хора”.

Тъй като претендентите за псевдонима Сатоши Накамото са много, повечето дългогодишни биткойн ентусиасти не вярват, че Дориан е създателят на най-популярната криптовалута.

Коментари по темата: „Нови щрихи в мистерията около създателя на биткойн”

добавете коментар...

  1. о

    Създателя на Биткойн е Хал Фини, какви са тия тъпотии?

  2. 1

    И математиката и физиката не са нови. Ползват се отдавна, ама не са много тия, които са се сетили за E=MC²

  3. Българин

    Биткойн алгоритъма не е нещо фундаментално ново. Ползват се съществуващи хеш функции, за да се търси хеш, който отговаря на определени условия.

Коментар