Дават $30 милиарда за Telegram, но Дуров мисли за IPO

Павел Дуров вижда развитието на Telegram като независима социална мрежа
(снимка: Pavel Durov / Instagram)

Собственикът на популярната социална мрежа Telegram е получил оферта от 30 милиарда долара за своя проект. Но Павел Дуров планира първично публично предлагане (IPO) и сделка на този етап е малко вероятна.

Броят на потребителите на Telegram вече надхвърля 900 милиона души, разкри Дуров в интервю за Файненшъл Таймс. Дуров вярва, месинджърът ще започне да генерира значителни печалби в близко бъдеще, може би още през следващата година, а при добро стечение на обстоятелствата – още през 2024-а.

Telegram ще излезе на печалба, благодарение на въвеждането на платен абонамент и включването на реклама в мрежата. Това решение е взето, за да се гарантира финансовата устойчивост и независимост на платформата в дългосрочен план.

„Основната причина, поради която започнахме да монетизираме, е, че искахме да останем независими”, споделя Павел Дуров.

Важен момент в интервюто е потвърждаването на плана за IPO на Telegram. Дуров казва, че това е единственият вариант за развитие на месинджъра и отрича възможността за продажбата му, въпреки предложенията за закупуване на компанията за огромни суми, достигащи 30 милиарда долара.

На фона на изтеклите вътрешни информации, че акциите на Telegram ще бъдат пуснати на американския фондов пазар, Павел Дуров – основател и главен изпълнителен директор на компанията – подчертава, че ръководството обмисля няколко варианта за IPO.

Коментар