Бюджетът на САЩ оценява биткойн между $250 000 и $6 млн. след 10 години

След няколко години биткойн може да детронира златото като защитен актив
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на САЩ изглежда очаква биткойн да достигне между 250 хиляди и 6 милиона долара за около едно десетилетие, става ясно от предположенията, включени в бюджетния документ за 2025 г. на президента Байдън.

Обикновено вниманието привлича астрономическият фискален дефицит, заложен в годишния бюджетен документ на САЩ. Този път обаче бюджетът за 2025 г. привлича доста погледи от крипто-сферата, благодарение на ред, вграден в края на обемния финансов документ, който илюстрира прогнозите на правителството на САЩ за биткойн.

Пиер Рочард, вицепрезидент по изследванията на Riot Platform, наскоро анализира прогнозите за приходите на правителството на САЩ от регулиране и данъчно облагане на цифровите активи. Теоретичната цена на биткойн е в основата на тези оценки, отбелязва WCCF Tech. Според констатациите на Рочард, Службата за управление и бюджет на САЩ очаква биткойн да достигне $250 000 до 2034-2035 г.

По принцип Рочард разделя приходите, които правителството на САЩ очаква да генерира от цифрови активи през 2025 г. (1,035 милиарда долара), на текущата цена на биткойн от около 72 000 долара. След това той умножава резултата по приходите от 3,65 милиарда долара, които правителството очаква да генерира от цифрови активи през 2035 г., което води до краен резултат от 254 158 долара като очаквана цена на един биткойн.

Критичният момент в този анализ е, че пренебрегва всички подобрения в регулаторния или данъчния капацитет на правителството по отношение на цифровите активи за увеличаване на прогнозите за приходите.

Прилагайки същия подход към прогнозите на бюджета за акцизния данък върху добива на цифрови активи, Рочард достига до приблизителна предполагаема цена от около 6 милиона долара за един биткойн до 2033 г.

Междувременно вчера биткойн постигна нов рекорд за всички времена на фона на благоприятни попътни ветрове, включително растящите потоци в спот биткойн ETF, текущите покупки на биткойн от MicroStrategy и предстоящото събитие за халвинг, което се очаква да отприщи дефлационните сили.

Дори ако приемем, че елементарните изчисления на Рочард рисуват правилна картина, основните предположения във връзка с цената на биткойн от 250 000 долара вероятно ще бъдат много консервативни, отбелязва WCCF Tech. В края на краищата, въз основа на текущата инерция на биткойн, със сигурност курсът може да достигне ценовото ниво от $100 000 през следващите няколко месеца. Всъщност Том Лий от Fundstrat очаква биткойн да затвори годината на цена от около 150 000 долара.

Нещо повече, някои анализатори, като Андре Драгош, ръководител на изследванията на ETC Group, сега открито призовават биткойн да узурпира върховенството на златото като основен защитен актив. Въз основа на съотношенията наличност към поток на двата актива, Драгош предполага, че биткойн ще стане двойно по-оскъден от златото във фазата след преполовяване.

Следователно, според анализатора, най-известната криптовалута в света в крайна сметка ще изпревари AUM (управляемите активи) на златото. За да стане това обаче, биткойн ще трябва да достигне ценово ниво от около 600 000 долара.

Коментар