Постигнат е консенсус за оценка на скоростта на браузърите

Потребителите на браузъри ще получат общоприет инструмент за оценка на бързодействието на различните браузъри (снимка: CC0 Public Domain)

Сърфирането в интернет остава едно от най-често срещаните неща, за които хората използват своите настолни компютри, лаптопи и мобилни телефони. Има множество приложения за тази цел, но според последни данни на StatCounter, най-популярният браузър за компютри остава Google Chrome.

Причините за високата популярност на Chrome може да са най-различни. Сърфирането в уеб винаги се е смятало за нещо по-леко като натоварване, но мрежата става все по-сложна и не може да очаквате прилично изживяване от система, която не е достатъчно мощна. Изглежда Chrome се справя най-добре със задоволяване на очакванията на потребителите.

Ако приемем, че имате приличен компютър или телефон и ви предстои да изберете браузър за сърфиране в уеб, ще ви трябва подходящ инструмент за сравнение на различните приложения. За да помогнат на потребителите да определят кой е най-добрият уеб браузър, основните доставчици Apple, Google, Microsoft и Mozilla се обединиха в създаването на новата версия на инструмента за измерване на скоростта Speedometer 3.0.

“За първи път бенчмаркът Speedometer или който и да е основен бенчмарк за браузъри е разработен чрез “крос-индустриално” сътрудничество, поддържано от всеки основен енджин за браузър: Blink/V8, Gecko/SpiderMonkey и WebKit/JavaScriptCore”, се казва в блог публикация на browserbench.org, където се хоства услугата.

“Основната цел на Speedometer 3 е да отрази реалния уеб във възможно най-голяма степен, така че потребителите да се възползват, когато даден браузър подобри резултата си в бенчмарка”, допълват разработчиците.

Ето и същността на подобренията в Speedometer 3.0, обобщени от Neowin:

  • Подобрено измерване на времето на изпълнение както за синхронни, така и за асинхронни задачи;
  • Актуализирани рамки на потребителския интерфейс на JavaScript въз основа на статистически данни за употреба;
  • Включване на сложни DOM (Document Object Model) версии;
  • Тестване на производителността на Single Page Application (SPA) съдържание от новинарски сайтове;
  • Рендериране на “canvas”, диаграми и оценка на ефективността на таблото за управление;
  • Оценка на работата на кода на WYSIWYG редактора и JavaScript.

Повече технически подробности относно подобренията са публикувани в блоговете на екипите на Chromium на Google, Edge на Microsoft и WebKit на Apple.

Коментар