Инвеститори придобиха дялове в еLando срещу 1,5 млн.лв.

Сделка дава надежди за възходяща тенденция в развитието на ИТ сектора в България
(снимка: CC0 Public Domain)

Българската ИТ компания еLando получи инвестиция в размер на близо 1,5 млн лева  (750 хил. евро) от фонд „Ню Вижън 3” КД и „Ай Ти Софт” ЕАД, които влизат в дружеството съответно с 11,44% и 5,72%.

„На фона на икономическите трудности, които изпитва нашият сектор в последните месеци, подобна новина дава надежда за връщане на възходящата тенденция за развитие на ИТ сектора в България”, коментира сделката Станимир Бойчев, СЕО на eLando.

Компанията развива бизнес със софтуерни инженерни услуги, по-специално облачни решения, софтуерно инженерство, мобилни приложения, интеграция на софтуерни системи и киберсигурност. Базирана е в София, с офиси в Пловдив, Стара Загора, Шумен и дъщерно дружество в Манчестър, Великобритания.

След инвестицията eLando планира да развие портфолиото си чрез навлизане на международния пазар, в нови икономически вертикали като логистика и здравни технологии. Планира също развитие на технологични практики като Data Science, ML, AI и Cloud, за да се превърне в една от водещите ИТ компании в сектора у нас и в чужбина.

„Предстои разрастване на бизнеса в термините на нови клиенти, както и в цялостното разширяване на портфолиото ни. Ще увеличим и броя на нашия екип, който в момента наброява малко над 50 души”, допълни Бойчев.

Единият инвеститор в eLando – „Ню Вижън 3” КД изпълнява дейността си със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, управлявано от Фонд на фондовете в България.

Коментар