Задава се поскъпване на чиповете, причината е в Тайван

Големи производители на чипове в Тайван вероятно ще плащат по-скъпо за електроенергия от април тази година (снимка: CC0 Public Domain)

Интегралните схеми може да станат значително по-скъпи на пазарите по целия свят. Причината е рязкото увеличение на тарифите за електроенергия в Тайван, където се намира основният производител на чипове по договор TSMC. Компанията непрекъснато увеличава своя капацитет и потребление на енергия.

През април тази година Тайван възнамерява значително да повиши тарифите си за електроенергия. Увеличението на цените в някои случаи ще достигне до 30%, съобщи Tom’s Hardware. Изпълнението на плановете на държавната компания Taiwan Power Co. може да доведе до значително увеличение на разходите за производство на полупроводникови гиганти като TSMC и Micron и техните клиенти, а за крайните потребители това означава поскъпване на компютрите и смартфоните.

По-скъп ток за „суперпотребителите”

Според предварителните данни на тайванската Централна новинарска агенция (CNA), цената на електроенергията ще се повиши най-много за т.нар. суперпотребители. Тази категория включва организации, които са консумирали повече от 5 милиарда kWh електроенергия годишно поне през последните две години. Такива потребители са изправени пред увеличение на тарифите с 30%.

По-„скромните” потребители ги очаква не толкова рязко покачване на цените. Най-слабо ще бъде увеличението на тарифите за малкия бизнес и населението – на ниво 5-10%, в зависимост от това в коя от трите тарифни групи попада конкретен потребител.

За големите индустриални компании е важно да избегнат попадането си в най-непривлекателната група потребители от икономическа гледна точка, като демонстрират устойчиво намаляване на количеството консумирана електроенергия в продължение на две поредни години. CNA вярва, че много от местните производители на течнокристални панели, компании от нефтохимическия и металургичния сектор ще могат да си проправят път към групата на „щастливците”.

Как това ще повлияе на цените на чиповете?

Най-значимите участници в полупроводниковата индустрия, които имат предприятия в Тайван – TSMC и Micron – започнаха мащабно разширяване на производствените си мощности, включително на острова, което неминуемо ще се отрази на обема на консумираната от тях електроенергия.

Вероятността тези големи производители на чипове да попаднат сред онези, чиито джобове ще бъдат най-силно засегнати от нарастващите тарифи, е висока. Повишените разходи за електроенергия, от своя страна, могат да доведат до покачване на цените на полупроводниковите продукти, произведени от компаниите.

Но текущите тарифи за електроенергия в Тайван са доста ниски в сравнение със средните за света, така че ефектът от повишаването им дори с внушителните 30% може да няма толкова сериозно въздействие върху полупроводниковата индустрия.

Към септември 2023 г. средната тарифа в цялата страна беше 3,1154 NT$ за 1 kWh (приблизително 0,10$). За сравнение, в Аризона, където TSMC изгражда два завода за производство на чипове наведнъж, 1 kWh струва $0,15, във Великобритания тарифата е $0,32, а в Япония – $0,26.

Възможни облекчения

Освен това, както отбелязва CNA, съществува възможност тайванските власти да субсидират местната енергийна индустрия, което ще позволи на основната компания за производство и разпределение в страната, Taiwan Power Co., да определи таван на ръста на цените от 20% вместо 30%.

Според скорошно изявление на министъра на икономиката на Тайван, Уанг Мей-Хуа, съоръженията на TSMC са изключително енергийноефективни и по-голямата част от продукцията им се изнася. Тези фактори са важни: дори след увеличение с една трета цената на електроенергията в Тайван ще остане на сравнително ниско ниво, което ще позволи на TSMC да произвежда конкурентоспособни чипове за чуждестранните пазари.

И накрая, според CNA, размерът на тарифите за електроенергия в Тайван се определя с оглед на Южна Корея, където е базиран основният чуждестранен конкурент на TSMC и Micron – Samsung Electronics. Този подход към ценообразуването позволява на тайванските предприятия да останат конкурентоспособни, без да изпитват прекомерна финансова тежест.

Според CNA, през 2023 г. тайванските власти са увеличили тарифите за електроенергия за бизнеса два пъти: през април – със 17%, през юли – с 15%. Юлското увеличение на цените обаче не засегна приблизително 880 бизнеса в секторите на търговията на дребно, ресторантьорството и развлеченията, за които тарифите бяха замразени до октомври 2023 г. Този ход се разглежда като мярка за подкрепа на компаниите, които са най-засегнати от последствията от пандемията.

Коментар