Интернет цензурата скара Китай и САЩ

Китайските власти критикуваха остро правителството на САЩ, заради изявление на държавния секретар Хилари Клинтън, в което тя настоя за отмяна на интернет цензурата в целия свят.

Отношенията между двете страни са застрашени от влошаване, предупреди BBC.

Официален говорител на властта в Пекин поиска САЩ да прекратят необоснованите си претенции към Китай. Изявлението на Хилари Клинтън противоречало на фактите и можело да се отрази негативно на китайско-американските отношения.

Клинтън призова Китай да разследва неотдавнашните хакерски атаки срещу Google. Държавният секретар посочва, че интернет търсенето не трябва да се подлага на политически мотивирана цензура.

Страни като Китай, КНДР, Виетнам, Египет, Тунис и Узбекистан представляват сериозна заплаха за свободата на информацията, казва Хилари Клинтън. По нейните думи, правителствата на тези държави създават електронни бариери, които изолират населението от световните информационни мрежи.

Държавите, ограничаващи свободния достъп до интернет, могат да останат зад борда на прогреса в 21 век, заключава Хилари Клинтън.

по темата: „Интернет цензурата скара Китай и САЩ”

добавете коментар...

  1. Анонимна раота

    В такъв случай нищо чудно в Китай да нямат изобщо мобилен нет ))

  2. Minat

    Аз съм един от много отказали се потребители на тея мошеници. За малко да си изгубя работата заради тях, щото тя върви ръка за ръка с добра мобилна връзка, а при транса такава нямаше. Минах на макстелеком и… просто няма база за сравнение.

  3. faro

    Там положението не е много ясно. Хем нямат потребители, хем функционират, което само по себе си е странно и бат Бойко може да хване там други далавери

  4. мене си

    На бат Бойко ще му е най-лесно с транстелеком, щото те нямат потребители хахах

  5. TechNews.bg

    Определено това с доставчиците е вярно, особено тези с мобилния нет. На всеки е ясно, че е трудно да се локализира мястото на всеки мобилен потребител.

  6. TechNews.bg

    У нас това няма как да стане колкото и да се опитват да го наложат. Цялата тази история също е обикновена политика. А и МВР няма тази възможност дори и да иска. Има стотици интернет доставчици у нас, които трябва да бъдат организирани, за да се изземе нужната информация.

  7. TechNews.bg

    Нищо чудно и ние да се скараме с гугъл, щото сме тръгнали по техните стъпки с това следене в нета!

  8. ...

    Все пак там всичко е “държавно”, та и тази сърсачка също и по този начин постигат положителен ефект – акциите! А и четох за политически мотив… Можеш ли да ги разбереш тези дръпнати хорица

  9. manowar

    Това е то политика! Тези атаки не са от някой дръпнато китайче, защото както всички знаем покрай нашите саги със следенето, там всичко се гледа под лупа – кой, какво, къде пише, браузва и т.н. Та съвсем нормално е правителството да даде обяснение. Все пак от него идват тези атаки…

Коментар