Тетрисът е вечен, мобилна игра номер едно!

Играта "Тетрис" беше призната за най-популярна сред потребителите на мобилни устройства. Над 100 милиона души са свалили приложението, което вече има четвъртвековна история. Тетрисът е номер едно, според Electronic Arts – основен играч на пазара за игри.

"Тетрис" ще бъде вечно млад, казва Адам Сасман, вицепрезидент на Electronic Arts, цитиран от Асошиейтед Прес.

Юбилейното 100-милионно сваляне на играта беше обявено вчера в Монреал от компанията Blue Planet Software, която държи лиценза за мобилната версия на тетрис.

Култовата игра дебютира във вариант за компютри през 1984 година. Неин създател е младият учен Алексей Пажитнов, който тогава работи в изчислителния център на Академията на науките на СССР и в частност се занимава с изкуствен интелект и разпознаване на реч.

Пажитнов написал първоначално развлекателна програма за мини компютри, която с течение на времето усъвършенствал в познатия на всички Тетрис. Името си играта носи от гръцкото "tetra" (четири), тъй като всяка фигурка има четири съставни части.

Тетрис придоби изключително широка популярност през 1989 година, когато се появи във вариант за конзолата Game Boy на Nintendo. И до ден днешен играта има своите фенове сред РС потребителите, като същевременно прави фурор при мобилните устройства. Едно сваляне на играта за iPhone струва $5.

Коментар