Компактен и бърз монитор за игри: Philips Evnia 3000

Philips Evnia 3000, модел  25M2N3200W, не е голям и това го прави подходящ за по-компактни работни пространства, цветовете му са наситени, ярки, живи и контрастни
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Динамични игри, екшън-филми, офис-приложения, редактиране на видео – всичко това изисква качествен монитор. Дисплеите Philips Evnia от серия 3000 са компактно и бюджетно, но качествено и надеждно средство за визуализация при боравене с динамични образи, независимо от техния характер. Ярката и контрастна картина е съчетана с бърза реакция на екрана, така че съдържанието върви гладко, кристално-ясно, динамично.

Имахме възможност да се насладим на Philips Evnia от серия 3000 отблизо – при нас гостува моделът 25M2N3200W. Той не е голям – диагоналът му е 24,5 инча, тоест 62,2 сантиметра, и това го прави подходящ за по-компактни работни пространства. Цветовете му са наситени, ярки, живи и контрастни.

Екранът веднага прави впечатление с широкия си зрителен ъгъл и по хоризонтала, и по вертикала. Производителят го определя на 178º в двете равнини и ние се убедихме, че качеството на изображението не се губи при гледане отстрани – няма затъмняване или „избеляване” на цветовете. Това го прави идеален не само за игрови забавления, но и за всякакъв вид работа и мултимедия.

Пропорцията на изображението от 16:9 е класика, като се има предвид, че по-голямата част от визуалното съдържание е в този формат. Резолюцията от 1920×1080 (Full HD) е достатъчна, ако не сме максималисти.



Висока честота, ниска цена

Честотата винаги е била арена на надпревара между производителите на дисплеи. Колкото по-висока е честотата, толкова по-плавна и гладка е картината при филми и игри. Но в немалко случаи високата честота идва на цената на някакъв компромис. Е, тук не е така – 25M2N3200W се предлага за около 450 лв. на пазара у нас.

Свръхвисоката скорост на обновяване от 240 Hz е всъщност „вродената” за този монитор. След като години наред традиционната честота беше 60 Hz, в последно време производителите на дисплейни технологии започнаха да предлагат на пазара панели с повече от два пъти по-висока честота на опресняване, скачайки до 120 Hz и дори 144 Hz, а в най-скоро време 240 Hz започна да става „хит” при дисплеите. Факт е, че монитори на 240 Hz могат да се намерят на пазара доволно много, но нито един от тях не е в ценовия клас на Philips Evnia 3000.

С подобна висока честота и най-бързо движещите се образи се възпроизвеждат гладко, без накъсване или забавяне. Това е отлично условие за приятното гейминг-изживяване, без значение колко интензивни и динамични са кадрите. Високата честота е желана и за гледане на филми с енергично действие в сюжета, както и за работа с мултимедия.

0,5 ms ултрабърза реакция

Този Philips Evnia от серия 3000 радва окото и благодарение на друга технология за скоростно възпроизвеждане на динамичното визуално съдържание: 0,5 милисекунди MPRT (време за реакция на движеща се картина). Така в него се елиминира рискът от замъгляване или размазване на движението. Сюжетът може да се наблюдава с яснота и рязкост на изображението, с прецизни визуални ефекти за гладка и реалистична картина дори при най-бързите движения в играта.



Широк зрителен ъгъл

VA LED дисплеят на Philips използва авангардната технология MVA (Multi-domain Vertical Alignment), която осигурява идеален зрителен ъгъл от 178/178 градуса. Картината се вижда еднакво добре отвсякъде, без потъмняване, посивяване, избеляване. Реално погледнато, подобен зрителен ъгъл означава, че можем да следим съдържанието на екрана дори ако се намираме съвсем косо спрямо екрана. Може би това не е критично при игрите, когато сме директно пред дисплея, но със сигурност е благодатно, ако следим видеосъдържание „с ъгълчето на окото”, движейки се наоколо.

Щадящ за очите и здравето

Често не си даваме сметка колко много време прекарваме в работа и забавления пред екрана. Но дългият престой с вторачен поглед в дисплея обичайно дава отражение върху зрението и здравето. В общия случай осъзнаваме това тогава, когато вече е късно.

Philips е една от марките, които ценят здравето на своите потребители. Затова технологията Flicker-free и покритието против отблясъци в екрана на Evnia от серия 3000 намаляват напрежението и умората на очите, често причинени от прекарване на дълги часове пред монитора. Режимът „LowBlue” пък намалява синята светлина. Тя има водеща роля за смущенията на нервната система, напрегнатостта и безсънието при продължителна работа с дигитални устройства.

Смарт контраст

Както може да се очаква при LCD дисплей, тук черното не е най-черното на света, но за сметка на това дисплеят има вградена технология „SmartContrast”. Тя анализира съдържанието на екрана и в реално време регулира цветовете и интензитета на подсветката, така че да подобрява динамично контраста за по-отчетливи изображения. А добрият контраст е нещо ценно при гледане на филми и играене на игри с тъмни полутонове.




Изчистен дизайн

Както подобава за всеки съвременен монитор, този може да се регулира като височина на позицията върху стойката, но също и да се накланя нагоре и надолу от -5 до 20 градуса, както и да се завърта на 90 градуса в двете посоки по хоризонтала. Може да се монтира и на стена по стандарта VESA.

В духа на Philips всички контроли са добре скрити от погледа. Дискретно разположеният бутон за включване и изключване играе двойна роля – той е и своеобразен джойстик, с който можем да влезем в менюто „EasySelect” и да навигираме из настройките. Самото меню е семпло и интуитивно подредено – можем лесно да правим бързи корекции на настройките на монитора. Но след теста изглежда, че подобна мярка няма да се налага често.

Моделът разполага с актуални интерфейси за свързване към компютри и други устройства: 2 порта HDMI 2.0, един DisplayPort 1.4 и аудио изход.


Кратко закъснение при въвеждане

Още една технология на Philips се грижи за приятното игрово преживяване с този компактен, бюджетен и радващ окото монитор: закъснението при въвеждане. Става дума за времето от извършване на действие чрез периферията до виждане на резултата на екрана. Краткото закъснение намалява забавянето между въвеждането на команда и реагирането на образа на монитора. Тази функция е специално проектирана за любителите на видеоигри, които изискват бърза реакция.

Philips Evnia 3000, модел 25M2N3200W – спецификации:

  • Тип на LCD панела: VA LCD
  • Размер на панела: 24,5 инча/62,2 см
  • Пропорция: 16:9
  • Максимална разделителна способност: 1920×1080 при 240 Hz
  • Време на реагиране (типично): 1 ms (от сиво до сиво)*
  • MPRT : 0,5 ms
  • Яркост: 300 cd
  • SmartContrast: Mega Infinity DCR
  • Съотношение на контраста (типично): 3000:1
  • Зрителен ъгъл: 178º/178º
  • Цветове: 1,07 милиарда цвята
  • Adaptive Sync: да
  • Интерфейси: 2x HDMI 2.0, 1x DisplayPort 1.4, аудио изход
  • Защита на очите и здравето: Режим LowBlue; без живак, с корпус без PVC/BFR; Flicker-free; покритие на екрана срещу отблясъци, 3H, замъгляване 25%

Наличност и цена

Philips Evnia 3000, модел 25M2N3200W, е достъпен в търговската мрежа у нас от партньорите на производителя. Мониторът се предлага на цена от около 450 лв. с включен ДДС и гаранция 36 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар